Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha 1 nově měří kvalitu ovzduší na vybraných dětských hřištích

První městská část spustila pilotní fázi projektu, který má monitorovat kvalitu ovzduší na dětských hřištích. Má tak obyvatelům dát nástroj, díky kterému se mohou o ovzduší před návštěvou informovat. Zatím se bude týkat hřišť pod Karlovým mostem a v parku Lannova. Technologickou záštitu nad projektem drží společnost AgdataCity.

Návštěvníci se mohou předem podívat, jaké je na hřišti ovzduší

Projekt má obyvatelům zajistit, aby byl jejich pobyt venku bezpečný a příjemný. „V rámci měření získávají špičkové senzory společnosti AgdataCity informace o koncentraci prachových částic o velikosti 1, 2.5, 4 a 10 mikrometrů oxidu dusičitého, oxidu uhelnatého a troposférického ozonu. Srozumitelná data se přenášejí na stránky pro transparentní přehled toho, co se děje v Praze 1,“ popsal v tiskové zprávě fungování projektu radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS), který se zaměřuje na životní prostředí, dopravu, informatiku a smart cities.

„Návštěvníci hřišť tak mají možnost předem zjistit aktuální stav, ale také si přečíst doporučení, na jejichž základě se rozhodnou, zda je vhodná doba pro venkovní aktivity,“ doplnil Bureš. Mít přehled o situaci je podle něj jedním z prvních kroků, jak se znečištěním bojovat.

Znečištění ohrožuje nejvíce děti i seniory

Špatné ovzduší nejvíce ohrožuje malé děti, seniory a osoby s respiračními onemocněními, kterých v dnešní době stále přibývá. „Například vliv prachových částic o velikosti 2.5 mikronů může v důsledku způsobit i smrt. Prachové částice o velikosti 1 mikronu jsou pro zdraví ještě nebezpečnější, protože se dostávají přes plicní sklípky do krevního oběhu,“ uvádí Praha 1 na webu.

„Aktuální data tak pomohou omezit styk s nebezpečnými látkami a snížit jejich dopad na zdraví. Data mohou využívat i školy pro své edukativní programy. Názorně tak žákům ukážou na první pohled neviditelné, ale velmi důležité charakteristiky jejich prostředí, nebo s jejich pomocí mohou plánovat aktivity na hřištích,“ podotkl Bureš.

Data se zatím nachází v pracovní verzi zde, později se ale přesunou do plného provozu na web městské části.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 1

Štítky děti, hřiště, kvalita ovzduší, životní prostředí, Praha, vzduch, projekt, částice, dětské hřiště, Karlův most, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 nově měří kvalitu ovzduší na vybraných dětských hřištích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.