Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražští hygienici poprvé otevřou své sídlo veřejnosti

Při příležitosti 70. výročí hygienické služby zpřístupní ve středu 28. září pražští hygienici své sídlo Stará rychta v Praze 1 v rámci Dne otevřených dveří. Lidé se budou moci seznámit s obsahem jejich práce nebo se poučit o zdravém životním stylu.

Hygienická stanice hlavního města Prahy sídlí v Rytířské ulici 404/12 v historické budově Stará rychta. Tam instituce, které se věnují péči o veřejné zdraví, sídlí už přes 140 let. Fungovaly tam třeba zdravotnických služeb pro nemajetné obyvatele, organizoval se tam převoz infekčně nemocných, působil tam dozor nad pohřbíváním a školní hygienou nebo dezinfekční stanice.

 „V letošním roce slaví hygienická služba 70. let od jejího vzniku a při této příležitosti bychom rádi prezentovali veřejnosti široký rozsah činností vykonávaných orgány ochrany veřejného zdraví, mezi které patří i pražská hygienická stanice,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka pražských hygieniků Zdeňka Shumová

„Do povědomí Pražanů se hygienici v hlavním městě dostali především v době covidové pandemie, kdy pracovní vytížení hygieniků dosahovalo historického maxima. Činnost hygieny se však netýká pouze řešení epidemiologické problematiky, ale je daleko širší. Hygienická stanice se věnuje také provozovnám stravovacích služeb, školským zařízením, koupalištím, provozovnám péče o tělo, oblasti hluku, pitné vody či pracovních podmínek,“ doplnila Schumová.

Návštěvníci mohou přijít mezi desátou ráno a druhou odpoledne. Po desetičlenných skupinkách projdou sedmi stanovišti, kde se seznámí zajímavostmi z oblasti epidemiologie, obecné i komunální hygieny, hygieny práce, hygieny výživy a předmětů běžného užívání a hygieny dětí a mladistvých.

Na poslední zastávce se  také dozví něco o prevenci civilizačních onemocnění a zásadách zdravého životního stylu.

Ohodnoť článek

Foto Hygienická stanice hlavního města Prahy

Štítky den otevřených dveří, hygienická stanice hlavního města, historie, prohlídka, výročí, hygiena, Praha, Krajská hygienická stanice, Hygienická stanice hlavního města Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hygienici poprvé otevřou své sídlo veřejnosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.