Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha bude mít nejlepší planetárium na světě. Město investuje čtvrt miliardy

Pražští radní jednomyslně odsouhlasili nákup nového projekčního systému pro planetárium hlavního města. Jeho moderní technologie v kombinaci s jednou největších projekčních kopulí udělá z pražského planetária nejlepší na světě. Město do nákupu investuje 250 milionů korun. Vše ještě musí schválit zastupitelstvo.

V planetáriu vymění i vzduchotechniku

„Praha bude mít nejlepší planetárium na světě,“ radoval se na Facebooku ředitel planetária Jakub Rozehnal. Planetárium získá technologii LED-Dome, která vytváří obraz pomocí několika desítek milionů LED-diod, které jsou umístěny přímo na kopuli.

„To umožňuje promítat s kontrastem a kvalitou, které jsou u klasických projekčních systémů nedosažitelné. Součástí investice je samozřejmě i nová vzduchotechnika, umožňující rekuperaci odpadního tepla, a vybavení sálu, který bude mít rozšířený počet míst,“ popsal Rozehnal.  

Hlavní město za inovaci planetária zaplatí 250 milionů korun, a modernizací tak vznikne největší planetárium s touto technologií na světě.

„Jsem si vědom, jak neuvěřitelně zavazující to pro mne je. Nejlepší technologie sama o sobě neznamená nejkvalitnější program a služby, o to se musíme postarat my, zaměstnanci Planetum,“ uvedl Rozehnal.

Zavřeno bude půl roku

Kvalitu obrazu vedle technologií snižuje také projekční plocha kopule z roku 1958. Není dokonale kulová, což může způsobit deformaci promítaného obrazu. Nová technologie proto vytvoří samostatnou kopuli, kterou pokryje desítkami milionů LED diod, které samy vytvářejí obraz.

„Pražské planetárium se pyšní jednou z největších kopulí na světě, ale technologicky zaostává a brzy již stávající technologie úplně doslouží. Přechodem na moderní LED-Dome technologii se zařadíme mezi světové špičky, jako je Dubaj nebo Osaka, kde se ale v porovnání s Prahou nachází kupole o jednotky metrů menší,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

Planetárium bude muset být kvůli stavebním pracím zcela uzavřeno. Délku uzavírky odhadují na půl roku. „Této doby využijeme k tvorbě nových programů, aby faktu, že Praha bude mít nejlepší projekční systém na světě, odpovídala i naše programová nabídka,“ sdělil Rozehnal v tiskovém prohlášení. Otevření se odhaduje na druhou polovinu roku 2023.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát HMP

Štítky planetárium, technologie, nákup, rada, Planetárium Praha, Praha, Facebook, Pavel Vyhnánek, Dubaj, Ósaka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha bude mít nejlepší planetárium na světě. Město investuje čtvrt miliardy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.