Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školáci z Prahy 6 se od včerejška testují PCR testy ze slin

Ve čtvrtek 20. května začalo na základních školách v Praze 6 pravidelné testování žáků PCR testy ze slin, a to za využití takzvaného poolování. Jedná se o vyhodnocení více vzorků najednou. Dodavatele testů a zpracovatele výsledků pak jednotlivé školy vybraly prostřednictvím transparentních výběrových řízení.

Téměř 40 procent žáků považuje antigenní testy za nepříjemné až bolestivé

K této metodě testování přistoupilo 13 základních škol, které jsou příspěvkovými organizacemi Šestky. Z organizačních důvodů se dosud nezapojily dvě školy, kde se školáci zatím testují antigenními testy výtěrem z přední části nosu.

Zájem o PCR testování mezi školami jednoznačně dokládá, co jsme vládě společně s odborníky soustavně sdělovali již několik měsíců. PCR testy ze slin jsou pro žáky daleko šetrnější než antigenní testování, které vláda ve školách nasadila původně,“ říká radní Šestky pro oblast školství Marie Kubíková (ODS) s odkazem na pilotní projekt Prahy 6 z letošního února, ze kterého vyšlo, že 39 procent žáků považuje antigenní testy za nepříjemné až bolestivé.

V Praze 6 porovnají testy na koronavirus žáků ze čtyř různých škol

Praha 6 dnes na koronavirus otestovala celkem 400 žáků ze čtyř škol. Cílem této pilotní studie je zjistit, kolik dětí, které do školy chodí, je covidem-19 nakaženo a jaký typ testů nejvíce vyhovuje pro testování školáků. Podle radní Prahy 6 Marie...

Ceny PCR testů ze slin se díky poolování a konkurenčnímu prostředí snížily

Školy tak ve spolupráci s městskou částí vypsaly vlastní výběrová řízení na dodavatele odběrových vzorků a na laboratoř. A právě s těmito subjekty budou školy spolupracovat do konce probíhajícího školního roku.

Náklady na jeden test se pohybují v rozmezí od 145 do 165 korun, testování žáků hradí stát.

V důsledku konkurenčního prostředí a s využitím poolování se ceny PCR testů ze slin výrazně snížily a nyní se pohybují na podobné úrovni jako testy antigenní. Ve vzájemném srovnání jsou ale PCR testy daleko průkaznější, což je jejich jednoznačná výhoda,“ vysvětluje radní Kubíková.

Testování žáků bude jednou za dva týdny

Na základě nařízení vlády se žáci budou testovat jednou za dva týdny, a to přímo ve třídách. Samotný způsob odběru vzorků u slinných PCR testů pak bude záviset na jejich dodavateli. Žákům se v některých školách odebírá slinný vzorek kloktáním a jinde cucáním tamponku. Tyto odebrané vzorky jsou pak odeslány do akreditované laboratoře k vyhonocení. Výsledky obdrží rodiče dětí do druhého dne zprávou do mobilního telefonu nebo na e-mail. 

Současné testování vnímáme jako přípravu na příští školní rok, který by již v žádném případě neměl přinést návrat k distanční výuce. S laboratořemi si vyzkoušíme organizaci testování a příští září už tak pro nás nebude případné PCR testování novinkou,“ doplňuje Kubíková.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky Praha 6, koronavirus, covid-19, vzdělání, testy, PCR, PCR Test, Praha, rychlý antigenní test, laboratoř, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci z Prahy 6 se od včerejška testují PCR testy ze slin  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.