Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Praze 6 porovnají testy na koronavirus žáků ze čtyř různých škol

Praha 6 dnes na koronavirus otestovala celkem 400 žáků ze čtyř škol. Cílem této pilotní studie je zjistit, kolik dětí, které do školy chodí, je covidem-19 nakaženo a jaký typ testů nejvíce vyhovuje pro testování školáků. Podle radní Prahy 6 Marie Kubíkové (ODS) by výsledky tohoto šetření měly být k dispozici během týdne.

Testy si minulý týden vyzkoušely například děti ze ZŠ Chmelnice v Praze 3, testovat ve školách a školkách začala také Praha 9. Praha 7 v pondělí v MŠ U Studánky a MŠ Tusarova otestovala na covid-19 antigenními testy 139 dětí, rodičů a zaměstnanců.

Kloktací PCR test a následně i test antigenní

Dnešní testování má také sloužit k tomu, abychom odhalili organizační slabiny a abychom umožnili rodičům, dětem i ředitelům si ten proces vyzkoušet,“ řekla radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková.

Dobrovolníci z řad žáků prvních a druhých tříd, kteří se nechali testovat na covid-19, byli ze ZŠ Emy Destinnové, ZŠ Antonína Čermáka a ZŠ náměstí Svobody a žáci mateřské školy. Děti podstoupily kloktací PCR test ze slin, který provedly doma před odchodem do školy. Ve škole je pak čekal ještě antigenní test. Vzorky z přední části nosu žákům ve škole na místě odebírali zdravotníci.

Většina rodičů žáků měla o testy zájem

Antigenní test se vyhodnocuje ve škole, tedy v místě odběru. Výsledky jsou k dispozici do patnácti minut. Na výsledky kloktacího testu je potřeba si počkat. Vzorky se posílají do laboratoře a jsou známé druhý den,“ popsala praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Antigenní test výtěrem z nosu by si podle ní mohli v případě potřeby zvládnout provést i sami žáci.

Podle ředitelky ZŠ a MŠ na náměstí Svobody Michaely Rybářové měla většina rodičů žáků zájem o to, aby se pilotního testování jejich potomek zúčastnil. Podle Rybářové také mnozí žáci z této školy již zkušenosti s testem na koronavirus mají. Sama ředitelka by uvítala možnost v případě, že budou testy pro účast na prezenční výuce povinné, aby si je žáci prováděli doma a škola výsledky pouze odebírala.

Spolupráce s praktickými lékaři i Univerzitou Palackého v Olomouci

Šestka na testování spolupracovala spolu s praktickými lékaři z Prahy 6 a Ústavem molekulární a translační medicíny Univerzity Palackého v Olomouci. Právě v jeho laboratoři budou vzorky testů dětí vyhodnoceny.

Kvůli koronaviru jsou nyní otevřené jen mateřské a speciální školy a první a druhé třídy základních škol. Podle záměru vlády by se měli 3. března vrátit do lavic jako první žáci závěrečných ročníků středních škol, po týdnu středoškoláci na praktickou výuku a po dalším týdnu i deváťáci. Do poloviny března by se tak mělo do lavic vrátit 450 tisíc žáků.

Ohodnoť článek

Foto Praha 6

Štítky ČR, školy, koronavirus, Praha, testování, žáci, COVID-19, ODS, rychlý antigenní test, mateřská škola, Univerzita Palackého v Olomouci, Antonín Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze 6 porovnají testy na koronavirus žáků ze čtyř různých škol  |  Praha 6  |  Z kraje  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.