Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Studenti dnes položí před ministerstvo školství svíčky jako protest proti navrženým úpravám maturit

Žáci středních škol, kteří nesouhlasí s ohlášenými úpravami letošních maturit, dnes budou protestovat před budovou ministerstva školství v Karmelitské ulici. Položí zde svíčky jako symbol zklamání z toho, že úřad v souvislosti s mimořádnou situací a s výuku na dálku nehodlá zrušit ústní část maturit. Akci pořádá studentská iniciativa Spravedlivá maturita s pomocí iniciativy NE:BRZO. Studenti by se kvůli epidemii koronaviru neměli na místě sejít najednou. Podle organizátorů budou k úřadu přicházet postupně celý den.

Do protestu by se mohly zapojit tisíce maturantů

Podle pořadatelů by se do protestu mohly zapojit tisíce maturatů. Na facebooku slíbilo účast kolem 700 lidí, dalších 1100 uvedlo, že se o událost zajímá. Podobná akce jako v Praze by se měla uskutečnit také v Brně na náměstí Svobody.

Podle údajů Cermatu se k jarnímu termínu maturit přihlásilo 72 751 studentů, kteří mají jít ke zkoušce poprvé.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) minulý týden oznámil, že se u maturit na jaře podobně jako loni zruší slohy z češtiny a cizích jazyků. Čas u didaktických testů se prodlouží, ale ústní zkoušky zůstanou. Co se týče praktických zkoušek, tak ty budou moct ředitelé škol nahradit jinou formou, případně je posunout na léto. Podobně jako praktickou výuku, která se nyní kvůli koronaviru nemůže ve školách konat.

Někteří studenti by uvítali zrušení testů či ústní části maturit

Již dříve zástupci středoškoláků uváděli, že by studenti kvůli měsíce trvající výuce na dálku uvítali zrušení maturitních testů nebo ústní části maturit. Poukazovali také na fakt, že k takovým změnám  přistoupily i jiné státy.

Pro zrušení didaktických testů se v lednu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO). Názory mezi maturanty ale od začátku nebyly jednotné. Někteří si přáli úplné zrušení zkoušek, zatímco podle jiných by maturita ztratila na významu, takže raději žádné změny nechtěli. Podle zástupců ředitelů středních škol se v případě úprav oznámených minulý týden ministrem jedná o rozumný kompromis.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com/msmtcr

Štítky ČR, školy, koronavirus, maturity, protest, maturita, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, pandemie covidu-19, ANO 2011, CERMAT, Robert Plaga, Facebook, Andrej Babiš, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti dnes položí před ministerstvo školství svíčky jako protest proti navrženým úpravám maturit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.