Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žáci dnes dostanou pololetní vysvědčení. Většina z nich pouze elektronicky

Své školní vysvědčení dnes dostanou tisíce školáků. V tradiční papírové podobě si ho ale ve školách vyzvednou jen prvňáci, druháci a žáci speciálních škol. Ostatní děti jej kvůli koronaviru a vzdělávání na dálku obdrží pouze v elektronické podobě. Pouze ve výjimkách si jej budou moct starší žáci vyzvednout osobně, a to při individuálních konzultacích či na vrátnici školy. Zítra pak žáky čekají jednodenní pololetní prázdniny, na které od příštího týdne po okresech navážou prázdniny jarní. Vzhledem k současné epidemiologické situaci se žáci do lavic nevrátí ani příští týden. Ministr Plaga by dnes také měl představit podobu maturit i závěrečných zkoušek.

V pololetí školy obvykle rozdávají výpis z vysvědčení. Listinná podoba s ochrannými prvky se dává až na konci roku.

Na vysvědčení budou známky

I když ministerstvo doporučilo hodnotit žáky spíš slovně, bude mít naprostá většina dětí na pololetní vysvědčení i letos známky. Podle odhadu předsedy Asociace ředitelů základních škol Michala Černého pak doplní slovním hodnocením vysvědčení asi třetina škol. Úplně bez známek jich bude méně než deset procent.

Podle rozhodnutí ministerstva musí školy obsah vysvědčení sdělit dnes, a to i v případě, kdy ho žákům předají až později. Děti by jej pak měli dostat v papírové podobě do tří dnů po obnovení prezenční výuky.

Žáci se do škol příští týden nevrátí

Na provozu škol se vzhledem k epidemiologické situaci od příštího týdne nic nezmění. Ministr Robert Plaga (za ANO) o tom včera na twitteru informoval během jednání vlády. Nezačne tak ani výuka v malotřídkách, jak Plaga uvažoval. Podle jeho slov by měl návrat žáků do škol přijít tehdy, až budou podmínky k jeho trvalému udržení. Do lavic se tedy nevrátí ani poslední ročníky, které podle expertů potřebují zpět nejnaléhavěji.

Ministr Plaga dnes představí podobu maturit i závěrečných zkoušek

Plaga dnes odpoledne zřejmě oznámí rozhodnutí o podobě maturitních a závěrečných zkoušek středoškoláků v letošním roce. Tisková konference na toto téma by měla začít v 11 hodin. Ministr už na začátku týdne avizoval, že se maturity letos s ohledem na koronavirus upraví, nemělo by však dojít k jejich úplnému zrušení. Změny by podle něj měly zohledňovat zájem maturantů o studium na vysoké škole i jejich budoucí uplatnění v praxi.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, školy, vysvědčení, koronavirus, maturita, zkoušky, Robert Plaga, ANO 2011, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci dnes dostanou pololetní vysvědčení. Většina z nich pouze elektronicky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.