Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Malá luskounka dostala jméno Connie

Luskouní mládě, které se jako druhé v Evropě narodilo 1. července, má od neděle jméno. To vybrala veřejnost pomocí hlasování. Na výběr bylo pět jmen, které předvybrala komise složená ze zaměstnanců pražské zoo. Malá samička se jmenuje Connie.

Druhé luskouní mládě za dva roky je podle ředitele zoologické zahrady Miroslava Bobka nevídaný úspěch „Opakovaně se vracíme do subsaharské pánve, do konžské Afriky, kde jsou luskouni masivně loveni kvůli masu, kvůli šupinám, které se pak pašují do Číny a určitě si zaslouží naši pozornost,“ řekl Bobek na úvod slavnostního odhalení jména. 

„Chov luskounů v lidksé péči je velmi obtížný. Mnohokrát byli luskouni dovezeni do nejrůznějších zoologických zahrad, dokonce i do Zoo Praha, ale nikdy dlouho nevydrželi,“ popsal chov luskounů ředitel. Připomenul, že se v histroii stalo, že samice, která do Evropy dorazila březí porodila mládě, ale nikky se takové mládě nepovedlo odchovat.

Connie má před Šiškou velký náskok

Druhé mládě za dva roky je proto světový úspěch. Podle chovatele luskounů Davida Vala má navíc Connie oproti Šišce, která se narodila v loňském roce, velký náskok. „Malá když se teď narodila, tak měla o hodně vyšší váhu než měla Šiška a navíc nám výrazně rychleji přibírá. Je to každý kolem 10 až 15 gramů,“ srovnal dvě mláďata Vala. Connie podle jeho slov není třeba přikrmovat tak, jako loňský přírůstek. Výrazně dříve také začala malou Connie matka Tang vozit na ocasu.

To je klíčové pro přechod mláděte na stravu pro dospělce. Ve volné přírodě matka s mládětem na zádech proráží mraveniště a termitiště, a mládě se krmí mravenci, kteří matce lezou po zádech. Takový scénář je velmi náročné napodobit. 

Náročný přechod z mateřského mléka je pro chovatele výzvou

V pražské zoo se rozhodli pro taktiku, kterou chovatelé vyzkoušeli už u Šišky. Po mateřském mléce se luskouni v zajetí krmí speciální kaší, kterou chovatelé mažou matce na záda a mládě si tak na novou stravu vzniká v prostředí, které je pro něj  přirozené. „Použijeme taktiku, která nám vyšlo loni u Šišky a doufáme, že nám vyjde i letos,“ řekl chovatel Vala.

Patronem Connie se stal ředitel společnosti Bidfood, která Zoo zásobuje ledem, Lukáš Dědek. Na slavnostním odhalení jména zahrála skupina Laura a její tygři spolu s dětmi ze sboru Ústecké Bambini.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha, Josefína Báčová

Štítky Zoo Praha, luskouni, křest, jméno, Connie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá luskounka dostala jméno Connie  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.