Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Pravěké pivo a zmrzlina. Mezinárodní den archeologie oslaví Univerzita Karlova jídlem

V rámci Mezinárodního dne archeologie si Filozofická fakulta Univerzity Karlovy na sobotu připravila program zaměřený na historii jídla a pití. Návštěvníci uvidí, co lidé dříve konzumovali, co pěstovali a jaké tradice při stolování dodržovali. Součástí jsou i ochutnávky.

Na několika stanovištích v areálu Karolina v Celetné ulici představí v sobotu 7. října od desíti ráno až do čtyř odpoledne jídlo a pití, tak, jak si ho připravovali lidé od pravěku až po novověk. 

Lidé se podívají třeba do pravěké kuchyně, kde si nadrtí obilí, vyrobí těsto na chlebovou placku, kterou pak upečou a sní. Uvidí, jak se pomocí pazourku porcuje králík a vyzkouší práci s pravěkým srpem.

V rámci ochutnávky pravěkého piva zájemci zkusí pivo, které uvařili podle tři tisíce let starého receptu. V nabídce budou i piva bylinná inspirovaná historickými styly.

„Zjistíte, jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši a  seznámíte se zahradnickou příručkou z 9. století. Dozvíte se vše o historií výroby chlazených pochoutek, zkusíte si vyrobit svůj vlastní perníček,“ popsali organizátoři na svém webu. 

„Seznámíte se s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých, a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek. Co lidí popíjeli v antice a co lze vyčíst z mlecích kamenů,“ doplnili.

K tomu si lidé poslechnou i několik pětiminutových přednášek na související témata a děti si v soutěžích vyzkouší, jak si předkové zajišťovali obživu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav pro archeologii FF UK

Štítky Mezinárodní den archeologie, Filosofická fakulta, Univerzita Karlova, jídlo, pití

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravěké pivo a zmrzlina. Mezinárodní den archeologie oslaví Univerzita Karlova jídlem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.