V rámci Mezinárodního dne archeologie si Filozofická fakulta Univerzity Karlovy na sobotu připravila program zaměřený na historii jídla a pití. Návštěvníci uvidí, co lidé dříve konzumovali, co pěstovali a jaké tradice při stolování dodržovali. Součástí jsou i ochutnávky.
Na několika stanovištích v areálu Karolina v Celetné ulici představí v sobotu 7. října od desíti ráno až do čtyř odpoledne jídlo a pití, tak, jak si ho připravovali lidé od pravěku až po novověk.
Lidé se podívají třeba do pravěké kuchyně, kde si nadrtí obilí, vyrobí těsto na chlebovou placku, kterou pak upečou a sní. Uvidí, jak se pomocí pazourku porcuje králík a vyzkouší práci s pravěkým srpem.
V rámci ochutnávky pravěkého piva zájemci zkusí pivo, které uvařili podle tři tisíce let starého receptu. V nabídce budou i piva bylinná inspirovaná historickými styly.
„Zjistíte, jaké byliny a koření se pěstovaly a používaly ve Franské říši a seznámíte se zahradnickou příručkou z 9. století. Dozvíte se vše o historií výroby chlazených pochoutek, zkusíte si vyrobit svůj vlastní perníček,“ popsali organizátoři na svém webu.
„Seznámíte se s tím, co nesmělo chybět na obětním stole pro potravu zesnulých, a proč bylo důležité donášet čerstvé jídlo do hrobek. Co lidí popíjeli v antice a co lze vyčíst z mlecích kamenů,“ doplnili.
K tomu si lidé poslechnou i několik pětiminutových přednášek na související témata a děti si v soutěžích vyzkouší, jak si předkové zajišťovali obživu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.