Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prahu čeká v pátek Noc vědců, zapojí se planetárium i pivovarský ústav

Páteční večer je na některých pražských institucích věnován tradiční Noci vědců. Zájemci si mohou vybrat mezi čtrnácti účastníky, mezi kterými nechybí například Národní zemědělské muzeum, Fyzikální ústav Akademie věd, Planetum či Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Na programu budou experimenty, komentované ukázky, promítání, soutěže a kvízy.

Odhalí tajemství hub a popíší léčbu nádorů

Noc vědců pořádají v České republice už od roku 2005 a zapojují se do ní univerzity, vědecké ústavy, hvězdárny a další instituce. Během večera se lidé dostanou do laboratoří a přednáškových místností, dostanou se k nim nové informace k aktuálním tématům a vyzkouší pokusy. Kompletní program Noci vědců najdete zde.

Fyzikální ústav Akademie věd na Ládví si od čtvrté odpoledne připravil fyzikální pohádku, přednášku o fotovoltaice nebo ukázku optické pece pro přípravu krystalů. Mikrobiologický ústav Akademie věd představí houby a jejich tajemství, vysvětlí jak bakterie způsobují nemoci a popíše léčbu nádorů. Ukázku molekulární gastronomie či chemické divadlo si pak připravil Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd.

Program v Národním zemědělském muzeu začíná v pět odpoledne. Představí svou historii a expozice, ukáže hydroponickou farmu a ve svých ústavech odhalí několik tajemství. 

Děti si vyrobí parfém, dospělé poučí o financích

Ďáblická hvězdárna nabízí pozorování Slunce, vesmírné pokusy či přednášku o Koperníkovi.

Univerzita Karlova si na Přírodovědecké a 2. lékařské fakultě připravila desítky přednášek a ukázek. Budou se věnovat například spánku, hojení zlomenin, tresty za doping, počasím nebo životem v kapce vody. Celý program univerzity najdete zde.

Dejvická Vysoká škola chemicko-technologická nabídne od pěti třeba ukázky ohledně čichu, představí daktyloskopii a s průvodcem si lidé mohou projít i labyrint školy, prohlídkovou trasu s odbornými zastaveními a dětem si výrobu vlastního parfému. Celý program najdete zde.

Vysoká škola ekonomická si připravila celovečerní hru na téma finanční negramotnosti, představí 3D tisk a umělou inteligenci. Celý program je zde.

V pivovaru bude i ochutnávka

Brány Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského se otevřou také v pět. Součástí programu je tajemná ochutávka nápojů, přednáška s workshopem o tajemství piva a prohlídka pivovaru.

Na několika fakultách uvítá návštěvníky i Česká zemědělská univerzita. Připravila si kvíz o tajemství rostlin, ukázku laboratoře virtuální reality či vysvětlení, proč k sobě světlo táhne noční hmyz. Celý program je zde.

Další desítky akcí nabízí i České vysoké učení technické na různých fakultách. Pro děti bude přístupná kreativní dopravní dílnička nebo zkouška pájení, dospělí se podívají do akustické laboratoře nebo se nechají obsloužit v robobaru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Noc vědců

Štítky Noc vědců, workshop, přednáška, pokus, univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prahu čeká v pátek Noc vědců, zapojí se planetárium i pivovarský ústav  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.