Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Praze otevírá nová pobočka městské knihovny. Bude netypická

Čtenářům se dnes po poledni ve zkušebním provozu otevře nová pobočka Městské knihovny Praha v barokním Velkém mlýně v Libni. Součástí pobočky bude rovněž kavárna. Slavnostní otevření se uskuteční 4. září odpoledne, uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Knihovna s kavárnou budou otevřeny denně, což v jiné pobočce MKP dosud není. Náklady na vybudování knihovny byly deset milionů korun.

Löwitův mlýn byl dlouho prázdný a je kulturní památkou

Na vzniku kulturního centra s knihovnou se domluvily MKP, radnice Prahy 8 a Spolek Velký mlýn. V budoucnu je naplánováno například promítání filmů, deskohraní, výměna knih a další společenské akce. Löwitův mlýn, který byl dlouho prázdný, stojí v Libni u Rokytky a je kulturní památkou. Jeho současná podoba pochází z poloviny 18. století.

„Pobočka se veřejnosti otevře ve 13:00 a bude mít otevřeno do 20:00. Od úterý do neděle je pak otevřena podle otevírací doby kavárny, a to od 9:00 do 20:00," uvedla Hanzlíková. „Zejména ve večerních hodinách je provoz knihovny samoobslužný, knihovníci jsou v knihovně každý den v běžném provozu od 14:00 do 17:00. V prvních otevíracích dnech to ale bude mnohem více, aby návštěvníky seznámili se službami," dodala.

Nová pobočka knihovny bude do konce prázdnin fungovat ve zkušebním režimu, při kterém MKP zjistí, zda a co na jejím provozu případně upravit. Čtenářům MKP ve mlýně nabídne na 250 metrech čtverečních 3800 knih a lidé se budou moci připojit k internetu prostřednictvím wi-fi.

Knihovna bude v budově Velkého mlýna netypicky propojena s kavárnou

Pobočka vznikla v barokní památce ve spolupráci MKP se Spolkem Velký mlýn, který si dal za cíl objekt opuštěného mlýna oživit a adaptovat jeho prostory pro provoz kavárny, knihovny a sálu k pořádání akcí. Spolek si loni mlýn pronajal od radnice Prahy 8.

První zmínka o mlýnu pochází z první poloviny 16. století. V polovině 18. století byl zničen při vyplenění Libně při válkách o dědictví rakouské. Obnoven byl tři roky po skončení bojů v roce 1747. Na konci 19. století jej koupil Joachim Löwit, jehož jméno nese. Komunisté v 50. letech 20. století z něj udělali sklad brambor a mlýn. Zrekonstruován byl v roce 2001, ale o rok později jej zničila katastrofální povodeň. Opravy pak začaly v loňském roce.

Městská knihovna Praha zřizuje hlavní město a je největší českou veřejnou knihovnou co do počtu čtenářů a výpůjček. MKP má hlavní sídlo na Mariánském náměstí a provozuje, včetně Löwitova mlýnu, 47 poboček. Její knihovní fond je třetí největší v Česku po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Velký mlýn

Štítky knihovna, památky, kultura, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze otevírá nová pobočka městské knihovny. Bude netypická  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.