Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zoo Praha dnes chystá Den s vombaty

Mají hranatá hovínka a zná je dnes už snad každý Pražák. Dvojice Cooper a Winkleigh jsou jedinými vombaty chovanými v Česku. Pražská Zoo chystá celodenní program zaměřený právě na ně.

Bádání podle „vombatího chlapce“

Vombati jsou vačnatci původem z Austrálie, kde jejich studium svou prací zahájil patnáctiletý Peter John Nicholson. V 60. letech se o vombaty aktivně zajímal a pečlivým pozorováním o nich sesbíral tolik informací, že to bohatě postačilo na zahájení odborného výzkumu.

Práci „vombatího chlapce“ si v neděli bude moci vyzkoušet každý. Od 10 do 16 hodin bude připravený badatelský program na několika různých stanovištích. Zájemci si budou moci změřit vombatí noru, naučit se něco o komunikaci vomatů, o jejich obraně, zkusí vypozorovat, jak za sebou vombati nechávají stopy a v neposlední řadě se budou věnovat i tomu, čím jsou vombati tak slavní: hranatým bobkům. K badatelským stanovištím Zoo nachystala i speciální materiály.

Cooper a Winkleigh už si na sebe zvykli

Součástí programu bude i několik komentovaných setkání u vombatů a to v 11, 12, 14 a 16 hodin. Komentovaná setkání proběhnou v pavilonu Darwinův kráter a budou zdarma k platné vstupence do Zoo. 

Vombatí pár tvoří dvouletý samec Cooper a o dva roky starší samička Winkleigh. Začátky jejich seznamovaní v květnu tohoto roku neproběhly úplně hladce, nyní je ale situace klidnější. „Cooper měl snahu Winkleigh pářit, ale ta neměla zájem, takže došlo na cenění zubů i kousání,“ řekl u příležitosti představení vombatů veřejnosti ředitel Zoo Miroslav Bobek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Hamerník, Oliver Le Que, Zoo Praha

Štítky zoo, vombati, dětský program, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Praha dnes chystá Den s vombaty  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.