Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Praha 6 přijme do mateřských škol všechny tříleté děti městské části

Praha 6 je schopna zajistit místo v mateřských školách pro všechny děti v městské části, které se narodily před zářím 2020. Informovala o tom místostarostka Prahy 6 pro školství Mariana Čapková (Praha Sobě) po poradě ředitelů mateřských škol. Řekla, že na rozdíl od základních a středních škol není letos v mateřských školách takový přetlak.

Městská část zajistí místa ve školkách pro všechny s datem narození do 31. srpna 2020, což podle Čapkové v tuto chvíli neznamená, že budou všechny děti v preferované školce. Od ředitelek mateřských škol rodiče obdrží informaci, ve kterých školkách jsou volné kapacity. Dále bude podle Čapkové na rodičích, zda nabízené místo přijmou nebo odmítnou.

V případě, že by preferovaná školka dítě nepřijala, a rodiče by se rozhodly nevyužít volných kapacit v jiných školkách, zůstane dítě vedené v elektronickém systému Prahy 6. Pokud se ve školce uvolní místo a dítě bude v pořadníku školy na řadě, ředitel školky kontaktuje rodiče s informací o možnosti přijetí.

„Naší prioritou je, abychom zajistili kapacity primárně pro děti rodičů, kteří společně žijí na území naší městské části," uvedl starosta šesté městské části Jakub Stárek (ODS). „Podařilo se nám to u základních škol a jsem rád, že tomu tak bude i u škol mateřských," dodal.

Školy Prahy 6 se zbavily spádových turistů, pro příští rok ale potřebují novou taktiku

Nové požadavky, které šestá městská část měla na rodiče budoucích prvňáčků, splnily podle radnice svou funkci. Do základních škol se tentokrát přihlásilo jen minimum dětí s falešným trvalým bydlištěm a školy mají kapacitu pro všechny místní děti....

U základních škol spustila Praha 6 v březnu kvůli přetlaku program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol městské části, kde pak chybí kapacita pro místní obyvatele. Základní školy prověřují shodu s trvalým bydlištěm rodičů a dobu trvání bydliště tak, aby byly přednostně přijaty děti ze svého spádu v šesté městské části.

U mateřských škol k tomuto kroku však Praha 6 podle Čapkové nepřistoupila, zájem o místa ve školkách není tak vysoký. „Přetlak není tak vysoký, abychom museli přistupovat k nějakým opatřením," řekla Čapková. Dodala, že pokud by však zájem v příštích letech vzrostl, ke kontrole spádovosti by radnice přistoupila. „Podle čísel letošního roku se ale ukazuje, že budeme schopni vše pojmout," uvedla Čapková.

Nyní si rodiče, kteří podali vícečetné přihlášky, vybírají školky. V návaznosti na to se uvolňují místa pro další v pořadí. Proces podávání přihlášek podle Čapkové nějakou dobu trvá, ale Praha 6 již nyní může garantovat, že pro všechny tříleté děti kapacity jsou, uzavřela.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky školy, mateřské školy, kapacita, děti, Praha 6, Čapková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 přijme do mateřských škol všechny tříleté děti městské části  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.