Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtyři nahlášené bomby ve dvou týdnech. VŠE už bere výhrůžky s nadsázkou

Hrozby bombou jsou na Vysoké škole ekonomické prakticky součástí výuky. Od roku 2018 jich anonym zaslal už 21, v posledních čtrnácti dnech dokonce čtyři. Minulý týden už ale prohlídka policie proběhla bez evakuace a vedení školy k jejich oznamování přistupuje s humorem.

Tentokrát nám povolili budovu neuzavírat"

Útoky mají pokaždé stejný průběh. Z anonymního emailu přijde výhrůžka bombou, studenti i vedení se musí evakuovat, pak proběhne prohlídka. A výbušnina se nikdy nenajde.

„Při posledním útoku už nám policie doporučila budovu neuzavírat a technicky se tedy nic nestalo, zkoušky pokračovaly,“ popsala pro redakci Pražské Drbny Věra Koukalová, tisková mluvčí Vysoké školy ekonomické.

Od roku 2018 už tak přišlo 21 oznámení. „Během covidu to bylo minimálně nebo anekdoticky. Teď se ty výhrůžky vrátily. V prosinci byla jedna, v lednu čtyři, minulý týden dvě a předtím také dvě,“ řekla Koukalová.

Naposledy k tomu došlo 19. ledna. A tentokrát zvolily škola i policie jiný přístup. „Žádná rozhodnutí ohledně zásahů neděláme bez policie, na místě o všem rozhoduje velitel zásahu. Tentokrát nám povolili budovu neuzavírat a prohlídka probíhala během provozu,“ vysvětlila Koukalová.

„Jedná se o velmi sofistikovanou trestnou činnost"

Jak sdělila naší redakci policejní mluvčí Violeta Siřišťová, k zásahu vyjíždějí policisté, kteří jsou momentálně ve službě a policii tak nevzniká žádná škoda.

Podle Koukalové je polovina útoků hlášena na žižkovský areál školy na náměstí Winstona Churchilla, druhá část pak připadá na Jižní město. „Chodí pouze emailem a to z anonymního emailu z serveru Proton. Ten umožňuje si vytvořit jednorázovou emailovou adresu, která je nedohledatelná,“ sdělila Koukalová. Dodala, že je dost nepravděpodobné, že by za tím stál student kvůli zkouškám.

„Zda se jedná o výhružné emaily jednoho či více pachatelů nelze s určitostí uvést, výhrůžky jsou vždy zasílány emailem přímo na vedení Vysoké školy ekonomické, případně podatelny policie či Hasičského záchranného sboru,“ uvedla Siřišťová.

„Jedná se o velmi sofistikovanou trestnou činnost, jejíž objasňování je dlouhodobým procesem, neboť pachatelé jsou podle všeho velmi dobře orientovaní nejen v IT, ale i v současných technických možnostech policie,“ uzavřela Siřišťová.

Drama na sociálních sítích škola nechce

S anonymem, který chce šířit paniku, se Vysoká škola ekonomická rozhodla bojova i po svém, na sociálních sítích. Informace o jednotlivých výhrůžkách a následných kontrolách totiž teď sdílí s velkou nadsázkou, odlehčeným textem doplněným vtipným obrázkem. 

„V minulosti se komunikovalo pouze emailem a na webových stránkách. Já jsem toho názoru, že doba pokročila, a že studenti jsou zvyklí sledovat sociální sítě. Je to také nejrychlejší způsob, jak všechny informovat," vysvětlila Koukalová, která účet školy na Facebooku spravuje. 

„Z kraje jsme dostali spoustu negativní zpětné vazby, což dává smysl, všichni byli naštvaní. Rozhodli jsme se proto komunikaci odlehčit, aby když už se to děje, tak z toho aspoň nebudeme dělat drama na sociálních sítích," řekla Koukalová.

Studenti to podle ní kvitují, komentáře jsou pozitivní, škola má podporu a lidé ji chválí za to, jak to dělá. Musí také ale reagovat na komentáře věčných kritiků nebo rádců. Ti pak od Koukalové dostávají přesně takové odpovědi, o jaké si koledují. Třeba ať své rady pošlou přímo policii.

„Samozvaných detektivů je v Čechách hodně, z toho důvodu jsme se snažili odpovídat nějak vtipně, protože někdy píšete třikrát, čtyřikrát to stejné. Tohle reprezentuje školu líp," dodala Koukalová.

S humorem už berou hrozby bombou i samotní studenti, na Facebooku vznikla skupina s názvem Je na VŠE dnes hlášena bomba?, kterou sleduje na dvanáct tisíc lidí. 

Ohodnoť článek

Foto Vysoká škola ekonomická

Štítky Vysoká škola ekonomická v Praze, policie, bomba, sociální sítě, Facebook, komunikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtyři nahlášené bomby ve dvou týdnech. VŠE už bere výhrůžky s nadsázkou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.