Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha zlepšila možnosti zpracování odpadů. Má novou třídicí linku za 100 milionů

Pražské služby tento týden představily novou třídicí linku, která je nově součástí třídicího centra v Chrášťanech u Prahy. Linka dokáže roztřídit různé druhy plastů, kovové obaly, nápojové kartony i směsný odpad, větší podíl materiálu se tak dostane k recyklaci. Zařízení stálo přibližně 100 milionů korun.

Linka zpracuje až 15 tisíc tun odpadu za rok

Linka funguje ve zkušebním provozu od začátku září. Díky ní se výrazně zdokonalí proces separace a z velké části už nebude potřeba ruční třídění odpadů. Linka je schopna zpracovat až 15 tisíc tun odpadu ročně, což pokrývá pražskou roční produkci plastů.

„Tento typ zařízení v Praze dosud výrazně chyběl. Nyní budeme moci efektivně roztřídit zejména plastový odpad na jednotlivé druhy a získat hodnotný materiál k dalšímu využití. Připravujeme také smysluplné využití pro zbytkový plastový odpad – takzvaný výmět, který by jinak putoval do spalovny nebo jako vstupní materiál pro výrobu tuhého alternativního paliva do průmyslových provozů,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně primátora pro životní prostředí Jana Plamínková. Cílovou destinací výmětu by se mohlo stát recyklační centrum společnosti Orlen Unipetrol, která jeho vznik připravuje.

Zařízení Praze pomůže přejít na cirkulární ekonomiku

„Praha letos schválila svou Strategii pro přechod na cirkulární ekonomiku a zároveň má ambice plnit vysoké recyklační cíle dané legislativou. Toto zařízení pomáhá naše vytyčené cíle splnit a zapadá do koncepce oběhového hospodářství. Naším cílem je vedle snižování množství odpadu rovněž maximálně využívat odpad jako zdroj,“ podotkla Plamínková.

Bezdomovci v popelnici a nervózní řidiči. Podívejte se na šichtu pražských popelářů

Ve čtyři hodiny ráno mi zvoní budík a přesně o hodinu později vcházím do areálu Pražských služeb v Proboštské ulici v Dejvicích. V kanceláři fasuju tradiční oranžovo-zelené montérky a na dvoře si podávám ruku s mými novými kolegy. Těmi jsou pro...

Plasty, které zařízení vytřídí, jsou dobře využitelné zpracovateli a výrobci plastových výrobků. Z odpadu tak vznikne například venkovní nábytek, nové PET lahve, textil nebo stavební prvky.

„Věřím, že nová linka bude Pražany ještě více motivovat ke třídění odpadu, protože budou vědět, že Praha disponuje zařízením s vyspělou technologií, která se o jimi vytříděné odpady postará,“ uvedl ve zprávě pro novináře generální ředitel Pražských služeb Patrik Roman a dodal: „Jsem velmi rád, že Pražské služby dnes představily novou třídicí linku, kterou se nám podařilo postavit v rekordně krátkém čase čtyř měsíců. Naše nová linka je v současnosti nejmodernější zařízení svého druhu v Česku.“

Praha zredukuje počet kontejnerů na tříděný odpad

Linka také umožní zavést takzvaný multikomoditní sběr odpadu, který má v Praze začít postupně fungovat od podzimu. Do jedné nádoby se budou sbírat plasty, kovové obaly i nápojové kartony. V hlavním městě půjde o žluté nádoby, které sloužily ke sběru plastů.

Sobota je ve znamení úklidu. Tisíce lidí v Česku sbírají odpadky

Tisíce lidí se dnes pustí do úklidu přírody i ulic v kampaních Ukliďme Česko a Ukliďme svět. Po celém Česku bude kolem 450 úklidových akcí. Úklidy pořádají jednotlivci, školy i firmy. Kampaň Ukliďme svět organizuje Český svaz ochránců přírody,...

„Ze zahraničí, ale i například z realizovaného pilotního projektu v městské části Praha – Štěrboholy, víme, že multikomoditní sběr zvyšuje množství a kvalitu vytříděných složek. Také snižuje náklady na svoz a díky odstranění části odpadových nádob se uvolní prostor v ulicích a veřejném prostranství. Přechod na tento systém bude ale postupný a Pražany budeme o něm včas a s dostatečným s předstihem informovat,“ vysvětlila v tiskové zprávě Plamínková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MHMP

Štítky recyklace, odpady, Pražské služby, Praha, odpad, plast, materiál, Jana Plamínková, Chrášťany, Unipetrol, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zlepšila možnosti zpracování odpadů. Má novou třídicí linku za 100 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.