Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Sobota je ve znamení úklidu. Tisíce lidí v Česku sbírají odpadky

Tisíce lidí se dnes pustí do úklidu přírody i ulic v kampaních Ukliďme Česko a Ukliďme svět. Po celém Česku bude kolem 450 úklidových akcí. Úklidy pořádají jednotlivci, školy i firmy. Kampaň Ukliďme svět organizuje Český svaz ochránců přírody, Ukliďme Česko má na starost stejnojmenný spolek. Hlavní akce se koná vždy na jaře a na podzim, dobrovolníci ale mohou pomoci se sběrem odpadků i kdykoliv jindy během roku.

„Máme nahlášeny zhruba tři stovky úklidových akcí,“ uvedl Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko. Podotkl, že je to zhruba stejně jako loni. Janoušek také sdělil, že na celý podzim je nachystáno přes 650 společných úklidů. Mapa akcí je na webu akce. V letošní jarní fázi kampaně, jejíž hlavní den připadl na 2. dubna, lidé podle pořadatele posbírali 1800 tun odpadu během 3000 úklidů.

Úklidového dne se účastní 191 zemí světa

Kolem 150 akcí pak dnes podle koordinátorky Veroniky Andrlové bude v rámci kampaně Ukliďme svět. I z nich mohou lidé vybírat online. Andrlová upozornila, že součástí akce jsou soutěže o nejzajímavější či nejvtipnější fotografii a největší odpadkovou kuriozitu. Podle Českého svazu ochránců přírody dobrovolníci v prvních šesti měsících letošního roku posbírali 157 tun odpadu. Během několika dní kolem jarního termínu se uskutečnilo 350 společných úklidů. Během roku 2021 podle Andrlové lidé sebrali 170 tun odpadu.

Český svaz ochránců přírody organizuje kampaň Ukliďme svět od roku 1993. V letech 2017 až 2020 se konala společně s kampaní Ukliďme Česko. Od loňska však obě akce pokračují samostatně. Kampaň Ukliďme Česko se poprvé uskutečnila v roce 2014. Na dnešek také připadá globální úklidový den, kterého se zúčastní lidé, organizace a firmy ze 191 zemí světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Ukliďme Česko

Štítky ekologie, odpad, recyklace, Praha, Česko, úklid, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sobota je ve znamení úklidu. Tisíce lidí v Česku sbírají odpadky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.