Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soudce chce v kauze Čapí hnízdo vyslechnout Babišova syna. Jeho podpis zřejmě není pravý

, aktualizováno 13. září 2022, 15:40

Soudce Jan Šott, který řeší kauzu Čapího hnízda, stále neví, kdy a jakou formou vyslechne syna obžalovaného expremiéra Andreje Babiše (ANO). Původně ho předvolal na tento pátek, Andrej Babiš mladší ale soudu sdělil, že je ve Švýcarsku a nepřicestuje. Soudce poté domluvil se Švýcary videokonferenci na říjen, z médií pak ale zjistil, že Babiš junior nakonec v pátek hodlá na hlavní líčení přijít.

Juniorovo stíhání státní zástupce zastavil

Soud si není jistý. Pokud se pan svědek dostaví, vyslechneme ho osobně, je to z mnoha procesních důvodů lepší než videokonference," sdělil dnes v jednací síni pražského městského soudu Šott.

Babiš junior původně v kauze Čapího hnízda rovněž čelil obvinění, jeho stíhání ale státní zástupce zastavil stejně jako stíhání dalších Babišových příbuzných. Babiš mladší dlouhodobě tvrdí, že ho jeho otec nechal v roce 2017 odvézt proti jeho vůli na Krym nechal v roce 2017, a to proto, aby mu znemožnil vypovídat právě v dotační kauze.

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) dorazil zhruba v 8 hodin k pražskému městskému soudu, který dnes začal projednávat kauzu údajného dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo. Před soudní síní na něj čekaly desítky novinářů, z...

Přijít má i Babišova manželka

Už na středu je předvolaná Babišova manželka Monika. „Přijde, proč by nepřišla," odpověděl dnes Babiš na dotaz novinářů, zda se jeho žena dostaví. Soud předvolal i Moničina bratra Martina Herodese a premiérovu dceru z prvního manželství Adrianu Bobekovou. Všichni tři v minulosti vlastnili akcie firmy Farma Čapí hnízdo

Ve středu má svědčit i někdejší šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, ve čtvrtek zahájí svědecké výpovědi někdejší středočeský hejtman Petr Bendl (ODS).

Synův podpis nejspíš není pravý

U soudu dnes pomluvil i písmoznalec Aleš Čulík a prohlásil, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií společnosti Farma Čapí hnízdo pravděpodobně není pravý. Zároveň řekl, že našel podobnosti s písmem staršího z Andrejů Babišů, tedy obžalovaného expremiéra a předsedy opozičního hnutí ANO. Podle znalec ale nelze učinit kategorický závěr, a to kvůli nedostatku srovnávacího materiálu.

Babiš mladší tvrdí, že předmětnou listinu nepodepsal. Trvá také na tom, že jeho otec ho nechal v roce 2017 proti jeho vůli odvézt na Krym, aby proti němu nemohl svědčit v kauze dotačního podvodu při stavbě kongresového areálu Čapí hnízdo.

Čulík zkoumal v kauze pravost celkem tří podpisů Babiše juniora. U pražského městského soudu řekl, že nalezl rozdílné znaky, ale že jeho závěr je „ve formě pravděpodobnosti". Při porovnání s písmem Babiše staršího pak našel „podobnosti, které mohou nasvědčovat autorství". Formulovat jednoznačný závěr by podle něj ale bylo předčasné, protože nejdřív by se musel doplnit srovnávací materiál k písmu Babiše juniora. Tento materiál se shání obtížně, protože Babišův syn není českým občanem a žije ve Švýcarsku, doplnil znalec.

Podle Babiše má syn zdravotní léky a přestal užívat léky

„Zásadně odmítám, že bych falšoval nějaký podpis. Není to pravda," řekl Babiš soudu. Zároveň uvedl, že jeho syna „totálně zneužil polistopadový kartel a mafiánští novináři".Má zdravotní problémy. Přestal používat léky. Novináři ho po volbách odkopli. Celý život jsem se o něj staral!" dodal. 

Soudce vybídl státního zástupce, aby se zabýval otázkou, zda písmoznalcům brání předpisy či metodika v tom, aby se jednoznačně vyjádřili k tomu, zda zkoumaný podpis není jiného člověka - v tomto případě Babiše staršího. Až poté se žalobce rozhodne, zda má případně smysl zadat posudek jinému znalci.

Ekonomický znalec je podle obhajoby podjatý

K ekonomické kondici společnosti Farma Čapí hnízdo se dnes u soudu vyjadřoval znalec z oboru ekonomika Vítězslav Hálek. Sdělil, že firma nebyla v době 2008 až 2013 - tedy po poskytnutí dotace pro malý a střední podnik - schopná hradit své závazky bez podpory holdingu Agrofert. Holding podle něj farmu podporoval zejména na základě plateb spojených s reklamou. „Kdybyste odstranili reklamu, byla by společnost životaneschopná," uzavřel Hálek.

Obžalovaná Jana Nagyová reagovala mimo jiné připomínkou, že Česko zasáhla v roce 2008 hospodářská krize. „Hodně se projevila v kongresovém a cestovním ruchu a měla významný dopad na ekonomiku farmy," podotkla Nagyová.

Babiš na Hálka neměl žádný dotaz, ale po jeho odchodu ho v soudní síni zkritizoval. „Nestačím se divit, co tady předvedl pan takzvaný znalec. považuji ho za velmi nedůvěryhodnou osobu," prohlásil. Zmínil také, že Hálkova společnost Česká znalecká chybovala podle ministerstva spravedlnosti ve 25 případech. „Jeho posudky jsou chybné a účelové," řekl. Pro novináře pak Babiš dodal, že Hálek je podvodník a že právě na základě jeho posudku si v roce 2017 vyslechl obvinění v kauze Čapího hnízda. Zopakoval, že jeho stíhání je účelové, objednané a zpolitizované.

Advokáti obžalovaných vznesli proti Hálkovi námitku podjatosti. Poukázali na to, že „se s úsměvem vzdal znalečného" a že „vytváří účelové konstrukce". Soudce Jan Šott ale řekl, že námitku podjatosti neshledal důvodnou a že důkazní relevanci posudku si soud vyhodnotí sám.

Společnost podle obžaloby zdánlivě naplňovala definici nezávislého podniku

Obžaloba tvrdí, že Babiš starší zajistil v roce 2007 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN Agro Pelhřimov (Agro a.s.), ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Akcie byly podle státního zástupce Jaroslava Šarocha zaplaceny z Babišova účtu. „Důvodem tohoto převodu akcií bylo účelové a formální vytvoření zdání, že společnost Agro a.s. je samostatný nezávislý malý nebo střední podnik, který není propojen se žádnou jinou společností," napsal.

Později Babiš podle obžaloby zajistil, aby bratr jeho partnerky získal většinu akcií, a to proto, aby jeho příbuzní neměli určité množství hlasovacích práv. Společnost tak podle obžaloby zdánlivě naplňovala definici nezávislého podniku, a mohla se ucházet o padesátimilionovou dotaci.

Podle obžaloby Babiš svým vlivem a činností podvodně zajistil vytvoření podmínek k tomu, aby společnost Farma Čapí hnízdo navenek splňovala požadavky pro získání evropské dotace pro malé a střední podniky. Podle státního zástupce si byl přitom vědom toho, že společnost je propojená s firmami z jeho holdingu Agrofert. Úspěšnou žádost o padesátimilionovou dotaci na stavbu kongresového areálu podala v únoru místopředsedkyně představenstva Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová. Oběma obžalovaným hrozí pět až deset let vězení.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK, Roman Vondrouš

Štítky Andrej Babiš, Čapí hnízdo, soud, dotace, podvod, Andrej Babiš ml., Jan Šott, ANO 2011, Vítězslav Hálek, státní zástupce, Švýcarsko, akcie, Farma Čapí hnízdo, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soudce chce v kauze Čapí hnízdo vyslechnout Babišova syna. Jeho podpis zřejmě není pravý  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.