Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jana Palacha si dnes připomeneme v Karolinu, na Václaváku i na Olšanských hřbitovech

Představitelé Univerzity Karlovy, vedení Senátu i veřejnost uctí dnes památku Jana Palacha v Praze v Karolinu, na Václavském náměstí a Olšanských hřbitovech. Na Václavském náměstí se Palach 16. ledna 1969 zapálil na protest proti normalizaci, tedy potlačování svobod nastolenému komunistickým režimem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Po třech dnech pak Palach zraněním v nemocnici podlehl.

Vstup do Karolina od devíti do šesti

Tichou vzpomínku pořádá dopoledne Univerzita Karlova, jejímž studentem Palach byl. Představitelé akademické obce školy v čele s rektorem Tomášem Zimou položí v 10:00 věnec u pamětní desky Jana Palacha v Karolinu. Pro veřejnost bude vstup do Karolina k pamětní desce otevřen od 09:00 do 18:00.

Palach chtěl svým činem probudit národ z letargie a vyburcovat ho k odporu proti nastupující normalizaci. „Na protest proti všemu, co se tady děje. Proti nesvobodě slova a tisku. Říkejte to všem," popsal student důvody svého činu zdravotní sestře v nemocnici, kam ho převezli s těžkými popáleninami. Další student, Jan Zajíc, se po vzoru Palacha upálil na protest proti normalizaci v Praze 25. února 1969.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera a místopředseda horní komory Parlamentu Jiří Oberfalzer (oba ODS) si Palacha připomenou v 15:30 u pomníku Jana Palacha a Jana Zajíce. Ten se nachází pod Národním muzeem na Václavském náměstí v místech, kde se dvacetiletý student Palach přesně před 51 lety polil benzínem a zapálil.

Ve 13:30 na Olšanských hřbitovech, v 17:30 na Václaváku

V horní části Václavského náměstí mohou také lidé uctít Palachovu památku od 17:30 na pietním setkání, které pořádá Klub angažovaných nestraníků ve spolupráci s politickými stranami ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Na akci promluví například historik Petr Blažek, poslankyně ODS Miroslava Němcová, předseda lidovců Marek Výborný, první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin, místopředseda STAN Jan Farský a předseda Klubu angažovaných nestraníků František Laudát.

Členové vedení TOP 09 včetně předsedkyně strany Markéty Pekarové Adamové si Palacha připomenou i ve 13:30 na Olšanských hřbitovech v Praze, kde je student pohřben.

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, historie, senát, Palach, pietní, Praha, Jan Palach, Václavské náměstí, Karolinum, Olšanské hřbitovy, protest, Univerzita Karlova, Senát Parlamentu ČR, Československo, Varšavská smlouva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Palacha si dnes připomeneme v Karolinu, na Václaváku i na Olšanských hřbitovech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.