Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Praha dostaví budovu pro kosmickou agenturu na Palmovce

Hlavní město podepsalo s ministerstvem financí smlouvu o budoucím pronájmu rozestavěné budovy Nová Palmovka. Tu ale bude muset Praha dokončit a upravit tak, aby ji mohla využívat Agentura Evropské unie pro kosmický program.

Nedokončený objekt převzal magistrát v roce 2021 od městské části Praha 8 a Metrostavu po jejich několikaletém sporu. Původně v něm měla sídlit radnice. Smlouva mezi městem a ministerstvem zaručuje nájem na 25 let. Sídlo by tam v případě úspěšných jednání pak měla mít Agentura Evropské unie pro kosmický program.

„Máme za sebou křehká jednání o převedení nedostavěné budovy na Prahu, mnoho debat o jejím využití a jednání s ministerstvem dopravy a financí o pronájmu právě pro agenturu. Pro veřejnost navíc vedle vytvoříme interaktivní centrum vesmírného výzkumu. Sídlo, kam by se agentura mohla přestěhovat během tří let, bude součástí nové městské čtvrti, v jejímž rámci vyrostou v okolí Palmovky nové školy, školky, náměstí a více než dva tisíce dostupných nájemních bytů,“ uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora pro oblast územního rozvoje Petr Hlaváček (TOP 09).

Praha má nejdřív budovu dostavět, pak proběhnou zařizovací práce přímo k plánovanému využití budovy a nakonec upraví interiéry.

Výše nájemného ještě podle magistrátu určena není, veškeré provozní náklady ale bude hradit Česká republika nebo přímo agentura. Nájemné bude každý rok zvyšováno o inflaci a každý pět let proběhne jeho revize.

Projekt Nové Palmovky za více než miliardu korun, kde měly kromě radnice sídlit i obchody nebo kanceláře, zahájili v roce 2010. Hrubou stavbu dokončili v roce 2014, na jaře příštího roku ale tehdejší vedení městské části stavbu zastavilo. Pokračovalo se až v dubnu roku 2018, v listopadu ale společnost Metrostav vypověděla smlouvu kvůli chybějícím znaleckým posudkům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Hlaváček

Štítky Palmovka, magistrát, stavba, Agentura Evropské unie pro kosmický program, Praha, Evropská unie, Ministerstvo financí České republiky, Nová Palmovka, Metrostav, Ministerstvo dopravy České republiky, Petr Hlaváček, TOP 09, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dostaví budovu pro kosmickou agenturu na Palmovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.