Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Dejte si pozor na podvodné e-maily. Vypadají jako od zaměstnanců finančního úřadu

Češi musí být v těchto dnech ostražití. V jejich e-mailových schránkách se totiž může objevit podvodný e-mail, v nichž se hackeři vydávají za zaměstnance finančního úřadu. Adresáty v nich straší daňovým nedoplatkem. Nejlepší je podvodný e-mail ihned smazat.

Před těmito nevyžádanými phishingovými zprávami již varovala Finanční správa.

Tento podvod, který v těchto dnech koluje českým internetem, je klasický případ phishingu. Tuto útočnou techniku je možné přeložit do češtiny jako rybaření. Útočníci si totiž podobně jako rybáři skutečně počínají, trpělivě vyčkávají na své oběti, aby je mohli nalákat na nějakou návnadu – v tomto případě je motivací strach z oplétaček s finančním úřadem.

Jak uvedl server novinky.cz, kyberzločinci využívají toho, že s příchodem nového roku bude celá řada Čechů řešit svoje daňové povinnosti za uplynulý rok. V nevyžádaných e-mailech je vyzývají k tomu, aby nedoplatek promptně uhradili na uvedený bankovní úřad, který však nepatří finančnímu úřadu.

„Čísla účtů finanční správy jsou zveřejněna na webu finanční správy, kde je možné si je zkontrolovat. Navíc účty Finanční správy jsou vždy u ČNB s kódem banky 0710,“ upozornili pracovníci správy s tím, že e-maily posílané finanční správou mají vždy tvar domény @fs.mfcr.cz.

Neotvírat přílohu a e-mail ihned smazat

Lidé, kterým uvedený podvodný e-mail přijde, by na něj neměli vůbec reagovat a v žádném případě se nedoporučuje otvírat případné přílohy. Ty totiž mohou obsahovat škodlivé kódy, které následně zavirují napadený stroj. Vůbec nejlepším řešením je e-mail ihned smazat.

Finanční správa oznámila, že v souvislosti s podvodnými e-maily připravuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, hacker, finannčí úřad, e-mail, finanční úřad, Finanční správa, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dejte si pozor na podvodné e-maily. Vypadají jako od zaměstnanců finančního úřadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.