Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Vrchol Prague Pride je tady! Obří průvod hrdosti prošel Prahou

Z Václavského náměstí se po jedné hodině odpolední vydal centrem Prahy duhový průvod lidí, kteří tak vyjadřují toleranci a podporu sexuálním menšinám a jejich právu na sebeurčení. Průvodem vrcholí týdenní festival hrdosti leseb, gayů, bisexuálů, trans a queer lidí (LGBT+) Prague Pride. Policie počet účastníků průvodu odhadla na 30 tisíc lidí a upozornila na možné dopravní komplikace v centru.

V čele průvodu šel i pražský primátor Zdeněk Hřib s manželkou

V čele průvodu jeho účastníci nesli velký transparent s názvem akce, název také tvoří dohromady barevné balonky s písmeny, z nichž každý nese jeden člověk. Mezi těmi, kdo jsou v prvních řadách, je i pražský primátor Zdeněk Hřib s manželkou.

Průvod lidí nazdobených převážně duhovými vlajkami procházel přes Staroměstské náměstí a Pařížskou ulicí k Vltavě a přes Čechův most. Poté pokračoval po schodech nahoru na Letnou. Pořadatelé pro lidi se zhoršenou pohyblivostí či rodiče s kočárky zajistili od schodů na Letnou cestu autobusem.

Výhrůžky, útoky a spolupráce s policií. Ředitel Prague Pride poodhalil zákulisí festivalu

Od 8. do 14. srpna v Praze probíhá 12. ročník multižánrového lidskoprávního festivalu s queer tematikou Prague Pride. S ředitelem festivalu Tomem Bílým jsme si povídali o tom, jak probíhá organizace festivalu, s jakými útoky se pořadatelé...

V ulici Na Příkope lidé pronášeli biblické citáty a mluvili o hříchu

Po cestě ulicí Na Příkopě se účastníci průvodu setkali s několika muži, kteří pronášeli biblické citáty a v souvislosti s průvodem mluví o hříchu. Nesetkali se však s odezvou jeho účastníků.

Na situaci dohlíželi policisté. Duhový průvod je letos bez alegorických vozů, což pořadatelé odůvodnili důrazem na udržitelnost.

Účastníci akce nesli transparenty, například se slogany vyzývající k podpoře LGBT+ komunity. Řada lidí měla na krku květinové girlandy v barvách duhy, papírové květiny či balonky, někteří šli v kostýmech.

Průvod se dnes konal poprvé od roku 2019, v předchozích dvou letech se neuskutečnil kvůli pandemii covidu-19.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Prague Pride, průvod, festival, menšiny, Praha, Václavské náměstí, Zdeněk Hřib, pride parade, Letná, LGBT, Vltava, Staroměstské náměstí, Čechův most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Marek

Kde je Fiala a Zelenskyj? Větší buzeranty neznám!!

Sobota, 13. srpna 2022, 21:30Odpovědět

Martin Vaněk

Devianti měli průvod, a primátor šel v čele. Co dodat...? :-D

Sobota, 13. srpna 2022, 18:40Odpovědět

Magan Blair

Pane Kratochvil, vy asi nerozumite co je to smysl pro humor. Ty "ubory" jsou dnes pro pobaveni a dobou naladu. Bylo fajn pohledet kolik se tak seslo lidi kteri si chteli udelat hezky den.
Zdroj:

Sobota, 13. srpna 2022, 17:47Odpovědět

Jan Kratochvíl

Proč někomu bránit v sebevyjádření, ať je jakékoli... ale když vidím ty úbory... konečně i blázen může být hrdý na to, že je blázen!

Sobota, 13. srpna 2022, 15:18Odpovědět

VIDEO: Vrchol Prague Pride je tady! Obří průvod hrdosti prošel Prahou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.