Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Praze obyvatelé přibývají zvláště díky přistěhovalcům ze zahraničí

V Praze podle dostupných dat Českého statického úřadu od roku 2018 vzrostl počet obyvatel asi o 60 tisíc obyvatel. V české metropoli tak žije zhruba 1,278 milionu lidí, vyplývá ze statistik ke konci letošního března. Nárůst počtu obyvatel města způsobuje to, že se do Prahy stěhují cizinci.

Do hlavního města se od roku 2018 přistěhovalo 182 475 lidí a vystěhovalo se 130 838 osob.

Od roku 2018 se v Praze narodilo asi 64 tisíc dětí a téměř 56 tisíc lidí zemřelo, takže lidí v Praze přirozeně přibylo. Většinu nárůstu obyvatel města ale tvořil přírůstek daný stěhováním. Praha patří ke krajům, kde bývá v porovnání s ostatními kraji republiky největší přírůstek obyvatel. Prvenství získala Praha v roce 2021, v letech 2018 až 2020 statistici zaznamenali nejvyšší nárůst ve Středočeském kraji.

Právě do Středočeského kraje se mnoho lidí z metropole stěhuje. Z Prahy se do jiných krajů Česka podle statistiků vystěhovalo od roku 2018 asi o 8 tisíc osob více, než se z nich do metropole přistěhovalo. Nejvíce lidí se v daném období z Prahy do krajů vystěhovalo loni, kdy metropole přišla o 2642 obyvatel.

Nárůst počtu obyvatel tak dlouhodobě způsobuje přistěhování cizinců. Do Prahy se z jiných zemí od roku 2018 přistěhovalo asi o 57 tisíc osob více, než se z ní vystěhovalo. Nejčastěji se do českého hlavního města v minulých letech stěhovali občané Ukrajiny, Ruska a Slovenska.

Město Praha, které se rozkládá na 496 kilometrech čtverečních, se dělí na 57 městských částí. Nejlidnatější městskou částí Prahy je dlouhodobě Praha 4, městskou částí s nejnižším počtem obyvatel je Praha-Nedvězí. Podle statistických dat patří k pražským městským částem, kam se lidé v posledních letech nejčastěji stěhují, Praha 5, Praha 6 a Praha 9.

V celé republice k letošnímu březnu přibylo 3200 obyvatel na 10,52 milionu, přičemž lidé, kteří získali v souvislosti s válkou na Ukrajině dočasnou ochranu v České republice, nejsou v bilanci zahrnuti. Přírůstek podle statistiků zajistila zahraniční migrace.

Český statistický úřad předpokládá, jak už dříve v tiskové zprávě uvedl mluvčí úřadu Jan Cieslar, že na konci dvacátých let tohoto století bude mít Česko přibližně 10,8 milionu obyvatel, tedy podle odhadů nejvíce v tomto století. Na konci století by pak měl počet obyvatel dosahovat přibližně 10,5 milionu osob a populace bude stárnout. O růst počtu obyvatelstva v Česku by se měly podle předpokladů statistiků zasloužit lidé migrující ze zahraničí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky volby, demografie, obyvatelstvo, přírůstek, Praha, Česko, městská část, Středočeský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Jan Cieślar, Český statistický úřad, Rusko, Ukrajina, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze obyvatelé přibývají zvláště díky přistěhovalcům ze zahraničí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.