Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražští radní odvolali z dozorčí rady dopravního podniku místostarostu Prahy 9 Doležala

Pražští radní v pozici valné hromady dopravního podniku odvolali z dozorčí rady podniku místostarostu Prahy 9 Marka Doležala (TOP 09). Doležal podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) hrubě porušil povinnosti člena dozorčí rady. Podle náměstka byl odvolán v souvislosti s kauzou korupce v dopravním podniku, v níž policie obvinila 11 lidí včetně bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka a lobbisty Michala Redla.

Doležal se objevil v policejních odposleších

„Je to na základě toho, že se pan Doležal objevil v policejních odposleších, že diskutuje s panem (Pavlem) Dovhomiljou, jak má kdo rozkrádat Prahu. Navíc to byl pan Doležal, kdo po boku pana Hlubučka navrhoval volbu pana (Mateje) Augustína (do představenstva DPP), když já jsem to odmítal, proto jsme ihned reagovali," řekl na tiskové konferenci Scheinherr.

V dozorčí radě dopravního podniku skončili v uplynulém týdnu obviněný Hlubuček a Michal Zděnek. Dopravní podnik je největší městskou firmou a její dozorčí radu volí pražští radní ve formě valné hromady podniku. Valná hromada rovněž vyzvala dozorčí radu, aby vypsala veřejnou soutěž na všechna místa v představenstvu dopravního podniku.

Opozice vyzývá Scheinherra k rezignaci na post předsedy dozorčí rady dopravního podniku

Zástupci pražské ODS dnes ráno rozeslali novinářům mail, ve kterém uvádějí, že v souvislosti s aktuálně probíhající kauzou týkající se korupce v dopravním podniku, vyzývají všechny politické zástupce v dozorčí radě podniku k okamžité rezignaci....

Doležal ještě před jednáním rady rozeslal svou rezignaci, která je ale neplatná, dokud ji neprojedná dozorčí rada, která zasedne ve středu. Proto jej radní dnes odvolali. Doležal svou rezignaci zdůvodnil mimo jiné neodbornými opatřeními v řízení dopravního podniku či nahodilými rekonstrukcemi. Zároveň vytkl Scheinherrovi, že své návrhy prosazuje se svými příznivci takzvaně na sílu.

Podle Scheinherra neoznámil spáchání trestného činu

Scheinherr dnes dopoledne označil Doležalovo tvrzení za PR a snahu zmírnit škody související s Hlubučkovou kauzou. Zároveň podle něj porušil povinnosti člena rady, když neoznámil možné spáchání trestného činu. „Byl členem dozorčí rady za TOP 09 a měl chránit zájmy hlavního města. Podle informací z policejního spisu však činil pravý opak. Z odposlechů vyplynulo, že mu člen gangu Pavel Dovhomilja v říjnu 2020 na večírku popisoval ovlivňování zakázek. Coby člen dozorčí rady DPP měl bez prodlení informovat policii o tom, že dochází k protiprávnímu zasahování do chodu této městské společnosti," uvedl Scheinherr. Doležal je podle něj členem stejné „sítě kamarádíčků", kteří jsou dnes obviněni a část z nich je ve vazbě.

Doležal v rezignačním dopise napsal, že výtky opakovaně prezentoval, za což se údajně stal pro Prahu Sobě nepohodlným. Vedení podniku vytkl postup při řešení společného podniku u stanice metra C Nádraží Holešovice, servisní služby od společnosti Škoda Plzeň nebo dopravních systémů podniku. „V této atmosféře, kdy Adam Scheinherr se svými příznivci na sílu protlačí jakýkoliv návrh a já v dozorčí radě nemám skutečnou možnost zabránit návrhům, jež jsou zcela v rozporu s mým přesvědčením a jdoucím proti principům odpovědného hospodaření, jsem se rozhodl k okamžité rezignaci," dodal Doležal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Koláž Drbny

Štítky MHD, kriminalita, dopravní podnik, policie, korupce, dozorčí rada, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Praha, Adam Scheinherr, Petr Hlubuček, valná hromada, TOP 09, Michal Redl, Praha sobě, Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští radní odvolali z dozorčí rady dopravního podniku místostarostu Prahy 9 Doležala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.