Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kritici se ozývají proti Metropolitnímu plánu. Podle nich je v něm málo zeleně

Připomínkovat nový Metropolitní plán je možné už jen do 30. června. Neziskové organizace tento plán ale kritizují. Podle nich nijak nepracuje s teplotním ostrovem, kterým se centrum hlavního města stává a jeho autoři v něm nijak neakcentují klimatickou změnu. Podle plánu je navíc možné stavět i v parcích, což podle kritiků naruší jejich funkci.

Už současné množství zeleně v metropoli je hraniční

„Při pouhé procházce kterýmkoliv parkem v centru vidíte, jak se lidé těsnají na každém kroku. Dnes na jednoho obyvatele připadá 16,1 metru čtverečního městské zeleně, Metropolitní plán umožní tuto plochu ještě snížit, a to na 14 metrů čtverečních ,” uvedla v tiskové zprávě odbornice neziskové organizace Arnika na územní rozvoj Anna Vinklárková. Komentuje fakt, že podle plánů má v okolí města přibýt výstavba pro navýšení obyvatel o 0,3 milionu, zatímco navrhovaných nových parků a přírodních území je v plánu pouze 583 hektarů k současným 2 096. Podle neziskové organizace Arnika tím vznikde deficit přibližně 380 hektarů zeleně. Podle zprávy je navíc už současný stav hraniční.

V plánu jsou uvedeny také nové stavby v současných parcích, které jsou sice vedeny jako stavby rekreační vybavenosti, což znamená, že by se mělo jednat o veřejné toalety, technické zázemí pro správu parku, ale také se může jednat o restaurační zařízení. Podle Vinklárkové ale i takové stavby naruší klid a roztříštěním zeleně dojde ke změně charakteru parku.

Izolační zeleň není park

Odbornice na územní rozvoj vnímá problematicky také vedení izolační zeleně u komunikací jako parku. „Izolační zeleň chrání osídlené oblasti od silného zdroje znečištění a hluku. Není možné ji označit jako park, který má sloužit k relaxaci lidí, ale také jako útočiště pro drobné živočichy žijící ve městech. Vydávat izolační zeleň například podél dálnice D1 za park, jen aby Metropolitní plán na papíře vypadal přívětivěji, něž jaký je, působí jako alibi pro jeho prosazení” vysvětluje Vinklárková.

Především v letních měsících, kdy se teploty šplhají přes 30 stupňů celsia je stín pod korunami stromů vítaným zchlazením většiny Pražanů. Nedostatek zeleně může dlouhodobě ovlivnit teploty ve městě, obzvláště v hustěji obydlených částech města.

Metropolitní plán je otevřený připomínkám až do 30. června. Zájemci mohou problematiku diskutovat přímo se zástupci neziskové organizace, a to od 20. do 22. června vždy od 16 do 19 hodin na Mariánském náměstí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky zástavba, Metropolitní plán, zeleň, Praha, nezisková organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritici se ozývají proti Metropolitnímu plánu. Podle nich je v něm málo zeleně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.