Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Praze otevírá nová kavárna. Poskytne pracovní pozice pro lidi z Ukrajiny

V Bartolomějské ulici v Praze se dnes otevře komunitní centrum a kavárna Background. Kavárna poskytne práci pro příchozí z Ukrajiny. Komunitní centrum poskytne kulturní a vzdělávací program. Ukrajinsko-český tým bude zajišťovat workshopy a kurzy českého jazyka. V tiskové zprávě o tom informoval Daniel Kolský, spolumajitel pražírny mamacoffee, která projekt otevírá.

Jádro týmu kavárny tvoří z větší části příchozí z Ukrajiny

Jádro baristického týmu kavárny tvoří z větší části příchozí z Ukrajiny. Cílem je přirozeně v prostoru kavárny propojit české a ukrajinské baristy a baristky. Od začátku ruské války tým mamacoffee pracoval s více jak stovkou uprchlic. Připravoval pro ně setkávání, baristická školení, pomáhal jim se zorientovat v nové situaci a několik z nich zapojil právě do koordinace těchto aktivit. Řada Ukrajinek již nyní pracuje v kavárnách mamacoffee a další tvoří budoucí tým komunitního prostoru a kavárny Background.

„Několik žen, které prošly našimi baristickými školeními, zde pracovalo krátce. Když se situace v jejich regionu změnila, vrátily se zpět na Ukrajinu, opravovat své domy, obnovovat válkou postiženou zemi. Naopak některé z tvrdě zasažených regionů tady zůstávají. V mamacoffee se vždy snažíme dávat lidem příležitosti, a to také bylo hlavní motivací pro otevření kavárny a komunitního centra Background," uvedl Daniel Kolský.

S rekonstrukcí prostoru kavárny pomohl jednak technický tým mamacoffee, ale i řada žen uprchlic, které se do prací aktivně zapojily. „Celý projekt komunitního centra Background je možný především díky podpoře majitele prostoru, kterému za to patří velký dík," řekl Kolský.

Ukrajinky, které utekly před válkou do Prahy, vaří v Podolí ukrajinské speciality

V pražském Podolí funguje v rámci nedávno otevřeného Centra duševního klidu Sauny Vltava bistro s domácí ukrajinskou kuchyní. Vaří tu čtyři Ukrajinky, které do České republiky uprchly z Kyjeva před ruskou invazí. Tradiční ukrajinské pokrmy jsou k...

„Ruská válka na Ukrajině změnila životy desítkám milionů lidí“

Tým mamacoffee hned na začátku války inicioval několik konkrétních projektů pomoci a podpory příchozích z Ukrajiny. Jednak firma věnovala celodenní tržbu sbírce SOS Ukrajina Člověka v tísni, ale rozhodla se i maximálně zapojit konkrétní uprchlice a dát jim práci. Firma dlouhodobě pracuje s příchozími v České republice. Firma mamacoffee se snaží vytvářet kavárny jako místa setkávání různých především sousedských komunit v Praze a podporuje podobné kavárny a podniky v dalších místech České republiky.

„Ruská válka na Ukrajině změnila životy desítkám milionů lidí. Miliony lidí musely odejít ze svých domovů a několik set tisíc přišlo do České republiky. V mamacoffee řadu let pracujeme s uprchlíky, protože víme, že všichni lidé mají dostávat příležitosti a šance. Koneckonců máme i osobní rodinnou zkušenost, kdy předkové nás obou s Martou mají zkušenosti válečných uprchlíků. Zajímá nás, co můžeme prakticky udělat v této situaci, kterou ruská válka způsobila," dodal Kolský.

Česko udělilo v pondělí uprchlíkům z Ukrajiny 1896 víz, asi o 200 méně než před týdnem. Od počátku války získalo dočasnou ochranu 360.370 běženců. Údaje dnes na twitteru zveřejnilo ministerstvo vnitra. Z registrovaných uprchlíků zůstává v České republice podle dřívějšího vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) zhruba 75 až 80 procent. Nejvíce uprchlíků zůstává nadále v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Background

Štítky Ukrajina, migrace, kultura, gastro, kavárna, Background, Praha, komunitní centrum, válka, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze otevírá nová kavárna. Poskytne pracovní pozice pro lidi z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.