Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Orangutani v pražské zoo na chvíli utekli z výběhu, zpět je nalákal banán

Všichni čtyři orangutani v pražské zoologické zahradě se dnes vpodvečer dostali ven z pavilonu Indonéská džungle. Podařilo se jim rozpojit dva díly nerezové sítě, zpátky je po pár desítkách minut nalákali na banán. Ředitel zoo Miroslav Bobek na věc upozornil na facebooku.

Orangutani uprchli z venkovního výběhu, který má z pásů nerezové sítě stěny a strop. Podle Bobka našli místo, kde byly pruhy sítě spojeny jen drátem, nikoli svorkami, které drží stejně jako svar. „Tam si to rozpojili a dostali se na procházku," řekl ředitel Bobek.

Orangutani se podle Bobka chvíli pohybovali po chodníku, pak se vrátili na střechu a nechali se nalákat zpět do výběhu na banán. Nejdřív se vrátil samec Pagy, po něm odrostlá samice Diri a nakonec samice Mawar a sameček Kawi, jehož je Pagy otcem, doplnil ředitel.

Pražská zoo chová orangutany takřka nepřetržitě od roku 1961. Prvním orangutanem, který se narodil nejen v Praze, ale v celé historii českých zoologických zahrad, byl sameček orangutana sumaterského Kama. Bylo to v roce 1971.

Návštěvní doba zoo v době útěku orangutanů zvolna končila. „Kolegové to okamžitě zjistili, takže jsme uzavřeli cesty a celý prostor," uvedl Bobek.

Orangutani jsou největší vysloveně stromoví savci, kteří na zem slézají jen zcela výjimečně a velice neradi. Původně obývali v počtu stovek tisíc celou jižní Asii. Dnes přežívají ve zbývajících plochách topického deštného lesa jen na ostrovech Sumatra a Borneo, na každém z nich žije samostatný druh, píše pražská zoo na svém webu.

Z pražské zoo na jaře 2016 ulétlo 18 ibisů skalních, s pomocí veřejnosti byli pochytáni během necelých dvou týdnů. Jeden uhynul kvůli neprůchodnosti střev, na útěku spolykal mimo jiné i kousky skla. Ptáci se z voliéry dostali dírami v ochranné síti, která nevydržela tíhu mokrého sněhu. Polyamidovou síť pak ve voliéře nahradilo pletivo z nerezové oceli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Bobek

Štítky zvířata, příroda, zoo, Praha, orangutani, útěk, ZOO Praha, banán, Miroslav Bobek, Facebook, Sumatra, Borneo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Orangutani v pražské zoo na chvíli utekli z výběhu, zpět je nalákal banán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.