Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Praha chce renovovat Orionku. V areálu by mělo vzniknout kulturní centrum či ateliér

Pražský magistrát se chystá na první krok v cestě za částečnou renovací areálu Vozovny Královské Vinohrady. Nevyužívané budovy chce opravit a následně vybudovat například kulturně-komunitní centrum, kavárnu nebo ateliéry.

Areál má sloužit Pražanům každého věku

V první fázi příprav magistrát zveřejnil výzvu k předběžné konzultaci na záměr, která ukáže, jestli jsou plány reálné. Společnosti mohou své odpovědi zasílat do 31. května. Ty pomohou městu získat přehled o možných budoucích zájemcích o veřejnou zakázku.

„Během mého působení na Magistrátu se na mě obracejí kulturní aktéři, kteří hledají vhodné prostory pro své aktivity. Bývalá Vozovna Královské Vinohrady nabízí velkorysé prostory, které by mohly brzy ožít tanečními performancemi, divadlem, kavárnou, ateliéry nebo dílnami,“ uvedla v tiskové zprávě pražská radní pro kulturu a cestovní ruch Hana Třeštíková (Praha sobě). „Předběžné tržní konzultace, které jsme právě vypsali, jsou prvním krokem k otevření celého areálu Pražanům každého věku,“ poznamenala.

V Orionce by mohly vzniknout ateliéry nebo hřiště

Vozovna Královské Vinohrady neboli areál Orionka se nachází v širším centru na pomezí Prahy 3 a Prahy 10. Jde o prostor bývalé vozovny tramvají a trolejbusů, vlastní ho Dopravní podnik.

Nejzajímavější stavby Prahy: Hybernskou 1 tvoří sklo a dural v historické zástavbě centra

Mezi stavbami v soutěži Stavba roku 2021 zabodovala mimo jiné budova Hybernská 1. Objekt ze skla a duralu, který se nachází přímo v centru historické zástavby na hranici Nového a Starého Města, prošel velkou rekonstrukcí. Při té museli autoři i...

Areál svému původnímu účelu neslouží už od poloviny 50. let minulého století. V rámci projektu chce hlavní město nabídnout zájemcům nevyužívané objekty za zvýhodněných podmínek výměnou za pokrytí nákladů na údržbu a správu nemovitostí a udržování či zlepšování jejich stavu. Vzniknout by tak měla kavárna, ateliéry, kulturně-komunitní centrum nebo dětské hřiště.

„Součástí projektu je to, aby objekt zůstal Praze a sloužil Pražanům. Chceme provést konverzi společně se soukromým sektorem, a proto jsme přistoupili k možnosti vypsání předběžné tržní konzultace a hledání ideálních podmínek,“ popsal ve zprávě pro novináře radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). „Základním principem obnovy by pak mělo být to, aby areálu zůstala zachována jeho autenticita. Úpravy by tedy neměly zasahovat do obvodových zdí a do systému střešních konstrukcí. V těchto oblastech jsou přípustné pouze opravy a renovace pro uvedení do původního stavu,“ podotkl.

Chceme dělat obsah pro lidi, říkají zakladatelé projektu Mapamátky, který popularizuje pražskou architekturu

Studentský projekt Mapamátky, který vznikl v reakci na protikoronavirová opatření, má za cíl popularizovat pražskou architekturu a je zaměřený na individuální procházky po metropoli. Pražská Drbna se rozhodla setkat s některými členy týmu a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Institut plánování a rozvoje Prahy

Štítky Praha, architektura, Orionka, vozovna, kulturní centrum, ateliér, kavárna, Pražský magistrát, Hana Třeštíková, Jan Chabr, TOP 09, Vozovna Královské Vinohrady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha chce renovovat Orionku. V areálu by mělo vzniknout kulturní centrum či ateliér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.