Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Beránek a dvě želvičky. To jsou první letošní mláďata pražské zoo

Prvními mláďaty, která se letos narodila v pražské zoologické zahradě, jsou beránek ovce kamerunské a želva tuniská, jejíž chov v zoo pochází z jedinců zabavených pašerákům. Mládě ze zakrslého plemena ovce domácí se jako první v roce narodilo v pražské zoo i v minulých dvou letech.

Beránek ovce kamerunské

Sameček ovce kamerunské je spolu s matkou, která už jedno mládě úspěšně odchovala, k vidění v Dětské zoo v dolní části areálu zoo. V této expozici se selským statkem, kurníky a stájemi mohou návštěvníci některá zvířata krmit a pohladit si je. Ovce zde žijí od roku 2005 ve společném výběhu s lamami.

Dvě malé želvy tuniské

Pražská zoo patří k nejvíce navštěvovaným místům v Česku. Podle údajů agentury CzechTourism byla v roce 2018 s 1,43 milionu lidí třetím nejnavštěvovanějším turistickým cílem v Česku. Víc návštěvníků měl jen Pražský hrad a lanová dráha na Petřín. Loni do pražské zoo zavítalo 1,456.526 lidí a o více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Zahrada v Troji se poprvé otevřela 28. září 1931. Chová přes 670 druhů zvířat.

Želvám tuniským se narodilo jedno mládě v poslední den minulého roku a další dnes. „Želvičky váží cca deset gramů a měří 3,4 centimetru. Ve vajíčku byly příčně složené podél švu, který vede prostředkem břicha, a budou se narovnávat několik dní. Inkubační doba při teplotě 31,5 stupně Celsia byla 71 a 72 dní," uvedl kurátor chovu plazů Petr Velenský. Obě mláďata jsou v zázemí, dospělé jedince mohou návštěvníci vidět v pavilonu Afrika zblízka v horní části areálu Zoo Praha.

Želva tuniská patří k nejmenším a nejpestřejším poddruhům želvy žlutohnědé. Výzkumy naznačují, že mimo Tuniska a nejzápadnějšího cípu Alžírska obývá tato želva ostrůvkovitě také Sardinii a Sicílii. Do Evropy ji zřejmě rozšířili Kartáginci nebo Římané v antické době.

Podle pražské zoo jsou želvy tuniské často nabízeny ke koupi turistům, zejména v severní Africe. Matku obou nynějších mláďat zabavili pašerákům na pražském letišti. „Lidé by si měli uvědomit, že je to nelegální, a tato zvířata nekupovat," varoval Velenský.

Autoři | Foto Facebook Zoo Praha

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, zoo, Praha, první mláďata, ZOO Praha, ovce, CzechTourism, Česko, Alžírsko, Tunisko, Pražský hrad, Sicílie, Sardinie, Severní Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Beránek a dvě želvičky. To jsou první letošní mláďata pražské zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.