Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 10 podpoří nízkoprahový klub a terénní služby pro mladé

Městská část Praha 10 poskytne dotaci organizacím, které poskytují dětem a mládeži podpůrnou síť. Jednou z nich je Dům dětí a mládeže Ulita, druhou YMCA, nejstarší mládežnická organizace na světě. Dohromady dostanou oba podpořené projekty 3,2 milionu korun.

Decima pomáhá mladým v nepříznivé situaci

YMCA na území Prahy 10 od loňského roku provozuje nízkoprahový klub Decima. Centrum ve Vršovicích nabízí útočiště dětem a mládeži od 6 do 19 let. Cílí na mladé lidi, kteří se nachází v nepříznivé sociální situaci, ať už kvůli nefunkční rodině, šikaně či špatným vztahům s vrstevníky nebo třeba neúspěších ve vzdělávání.

Klub funguje ambulantní i terénní formou. Mladší děti dochází do klubu osobně, mají tu možnost trávit volný čas, ale také dohnat látku ze školy nebo se s pracovníky poradit o budoucím studiu. Ti starší mají možnost využívat stejných služeb, ale v terénní formě.

Nízkoprahový klub na Praze 10 dlouho chyběl

„Nízkoprahový klub na Desítce dlouhodobě a citelně chyběl! To, že se ho podařilo postavit a zprovoznit, považuji za velký úspěch a malý zázrak. Služby poskytované Ymcou na Praze 10 historicky chyběly. Desítkové děti musely dříve takové služby využívat mimo naši městskou část,“ uvedl radní Prahy 10 pro sociální oblast, zdravotnictví a bezpečnost Michal Kočí (Piráti).

Učitelka na základní škole v Praze tvrdila žákům, že se v Kyjevě nic neděje. Už neučí

Učitelka Martina Bednářová v minulém týdnu využila hodinu slohu v 8. třídě na pražské Základní škole Na Dlouhém Lánu k šíření dezinformací týkajících se války na Ukrajině. Její výklad plný lží, které šíří ruská propaganda, si nahráli sami žáci....

„Klub je pro děti a mladistvé ve věku 6 až 19 let, kteří se mohou na multifukčním hřišti i ve velmi dobře vybavených vnitřních prostorech věnovat rozmanité zájmové činnosti a současně mají možnost řešit s kvalifikovaným personálem své životní situace, například potíže ve škole, v rodině, partnerských vztazích či s nevhodným životním stylem. YMCA je navíc velice aktivní při pořádání akcí pro veřejnost,“ dodal Kočí. Městská část počin podpoří 2,5 miliony korun.

Terénní projekt vyhledává mladé v parcích i na nádraží

Druhým podpořeným projektem je terénní program Streetwork Beztíže, který na Praze 10 funguje už od roku 2012. Provozuje ho Dům dětí a mládeže Praha 3 – Ulita. Jeho pracovníci se s dětmi setkávají v ulicích, v klubech i na nádraží, zkrátka kdekoliv, kde je to pro mladé přirozené. Řeší s nimi nepříznivé sociální situace, ale i každodenní problémy. Zároveň je doprovází do některých institucí, jako jsou úřady, soud nebo kurátoři pro mládež. Streetwork Praha 10 podpoří 700 tisíci korun.

„Ulita buduje podpůrnou a preventivní sít' pro děti a mládež. Působí napříč naší městskou částí, zejména na místech, kde dochází k vyšší koncentraci cílové skupiny. Zejména se jedná o dopravní uzly, parky, ubytovny, hřiště, nákupní centrum Eden. Organizace rovněž pořádá mimopražské pobyty, při kterých klienti z řad mládeže poznávají lépe sebe sama a zdokonalují se v sociálních dovednostech,“ uvedl Kočí.

„Ulita a YMCA spolu na území Prahy 10 úzce spolupracují a jejich činnost se směrem k dětem a mládeži velmi vhodně doplňuje,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky děti, mládež, sociální služby, Praha 10, Praha, YMCA, městská část, projekt, Vršovice, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 10 podpoří nízkoprahový klub a terénní služby pro mladé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.