Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

První dítě letošního roku v Praze se narodilo Na Bulovce

První dítě letošního roku v Praze se narodilo dvě minuty po půlnoci v porodnici Nemocnice Na Bulovce. Chlapec Artem přišel na svět akutním císařským řezem, měří 44 centimetrů a váží 2,94 kilogramu. Novinářům to za nemocnici řekla Veronika Kamarádová.

O dvě minuty později se v porodnici U Apolináře narodila holčička Karolína. Váží 3,5 kilogramu a měří 50 centimetrů. Jako třetí v novém roce se v metropoli narodil na gynekologicko-porodnickém oddělení v Thomayerově nemocnici 34 minut po půlnoci chlapec Štěpán měřící 51 centimetrů a vážící 3,75 kilogramu.

První dítě loňského roku v Praze se narodilo 11 minut po půlnoci v porodnici U Apolináře. Jeho jméno nemocnice nesdělila.

Praha tradičně odměňuje všechny pražské děti narozené na Nový rok. Chce tak zabránit soutěžení porodnic o prvenství. Na dar 15 tisíc korun od hlavního města mělo loni nárok 27 dětí, které se narodily Pražankám na Nový rok v pražských porodnicích.

Tradice předávání daru prvnímu pražskému občánkovi vznikla podle magistrátu pravděpodobně v 60. letech 20. století za primátora Ludvíka Černého. Do roku 2000 ale dostávalo dar pouze první mimino. Dar byl od 5000 do 15 tisíc korun a formou vkladní knížky na jméno dítěte ho předával primátor matce ještě v porodnici.

Od roku 2001 dostávají dar všechny děti, které se na Nový rok narodí matkám s trvalým bydlištěm na území hlavního města. Do roku 2005 byl dar 10 tisíc korun, v dalších letech 15 tisíc korun.

Autoři | Foto Mohylek at Polish Wikipedia [Public domain]

Štítky ČR, rodina, zajímavosti, děti, 2020, Praha, Nemocnice Na Bulovce, nový rok, Thomayerova nemocnice, Ludvík Černý, nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dítě letošního roku v Praze se narodilo Na Bulovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.