Návštěvníci Pražské tržnice v Holešovicích mohou ve foodtruckové zóně nově ochutnat ukrajinské speciality, které každý den kromě neděle uvaří kuchaři z řad uprchlíků.
Foodtruck je společnou iniciativou hlavního města, Pražské tržnice, nadačního fondu Šatník Praha, který v Tržnici sídlí, a provozovatele Food Truck Pointu. „Přeji si, aby se tato iniciativa stala příkladem zapojení uprchlíků do pracovního života v Praze,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Vyhnánek, náměstek primátora Prahy pro oblast financí, který má Pražskou tržnici ve své gesci.
Jednou z kuchařek je i paní Nadia, na Ukrajině zaměstnaná v gastronomické škole. V první den provozu připravila boršč a vareniky. Plánuje vařit i naleszniky, speciální palačinky s různými náplněmi, třeba s kuřecím masem a žampionovou omáčkou nebo se sýrem a slaninou, a mnoho dalších receptů. Menu se bude každý den měnit, podle toho, kdo bude zrovna vařit.
Lidé, kteří se u ukrajinského okna zastaví, mohou předplatit porci jídla potřebným. Zaplacená porce pak ve formě poukázky poputuje k nadačnímu fondu Šatník, který ji uplatní pro uprchlíky, případně pro dobrovolníky z řad uprchlíků, kteří v Šatníku pomáhají.
„Je evidentní, že podstatná část lidí, kteří sem z Ukrajiny přicházejí, jsou lidé v produktivním věku a zkrátka chtějí pracovat. Nesetkáváme se s tím, že by se zajímali o to, jak funguje zdejší sociální systém, a čekali by, jaké dostanou dávky. Naopak se aktivně zajímají o to, kde se mohou zapojit a jak mohou co nejdříve pracovat,“ popsala svou dosavadní zkušenost Nora Fridrichová, zakladatelka nadačního fondu Šatník Praha, který v Tržnici funguje již druhým rokem.
Od začátku ruské agrese na Ukrajině Šatník rozděluje uprchlíkům materiální pomoc, oblečení, hračky pro děti, vybavení domácností i hygienické potřeby. Každý den takto vybaví až pět set lidí.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.