Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Některé obchody s ruským zbožím mění název. Nenávist lidí je nelogická, říkají provozovatelé

Pražské prodejny nabízející ruské potraviny čelí v posledních týdnech nenávistným projevům v souvislosti s válkou na Ukrajině. Kvůli sprostým nápisům, osobním nadávkám i anonymním vzkazům na sociálních sítích teď slovo ruské odstraňují. Podle provozovatelů, se kterými redaktoři Pražské Drbny mluvili, je taková agrese naprosto nelogická. Většina z nich jsou totiž Ukrajinci.

Útočí na zmrzlinu i prodavačky

Přelepené názvy, odstraněné slovo ruské z čelních nápisů, na dveřích ukrajinská vlajka. Obchody obecně známé jako prodejny ruských specialit teď místo propagace výrobků z východní Evropy raději ukazují podporu Ukrajině a zbavují se ruské identity. Podle Jana, syna majitele obchodu Mozaika na Žižkově, je ale negativita vůči nim naprosto nepochopitelná. „Většinu ruských obchodů vlastní Ukrajinci. Vlastně znám jen jednoho Rusa, který takový obchod provozuje a ten je v Karlových Varech. Všichni ostatní jsou z Ukrajiny,“ vysvětlil Jan.

Sám se setkal jen s umírněnými projevy protiruských názorů. „Teď se nikomu nelíbí nápis ruské. Ve výloze jsme měli napsáno pravá ruská zmrzlina. A v noci to slovo ruská někdo smazal,“ řekl. Jeho prodavačky byly terčem slovních útoků, umí si ale poradit. „Někdo jim přišel do obchodu nadávat, jenže se přepočítal. Začaly na něj: ‘kvůli čemu nadáváte, já jsem Ukrajinka!’ To se stalo hned první nebo druhý den,“ vzpomínal. Jeho známé ale na výlohu obchodu rovnou načmárali nápis ‘ruští okupanti’.

Obavy z činů pomstychtivých občanů nutí měnit jejich majitele prodejní strategii, která roky fungovala právě díky tomu jednomu slovu ruské. „Ještě před měsícem bylo slovo ruské víc populární než slovo ukrajinské. A proto lidé tak své obchody nazývali, láká to víc zákazníků. Existuje snad jen jeden obchod, který má napsáno ukrajinské a ruské speciality," řekl.

Ruská zmrzlina značky Prima se kvůli invazi přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu

Ruská zmrzlina značky Prima se přejmenuje na Ukrajinskou zmrzlinu. Výrobce tím chce vyjádřit solidaritu s Ukrajinou a s jejími obyvateli, kteří čelí útoku ruské armády. Společnost Bidfood Czech Republic to uvedla na svém webu. Nová zmrzlina by se...

„Takže Ukrajinec má napsáno před obchodem ruská svině"

Asi nejsilnější příběh z posledních dnů pro mě byl ten, kdy jsem šel kolem prodejny ruských specialit Kolobok na Letné. Na chodníku před prodejnou byl nasprejovaný nápis ruská svině a někdo ten nápis čistil. Tak jsem se ho rusky zeptal, jestli chce pomoct. Ukrajinsky mi odpověděl, že ne, ale taky mi řekl, že je z Ukrajiny a je to majitel tohohle obchodu. Takže Ukrajinec má napsáno před obchodem ruská svině. Omluvil jsem se mu, objali jsme se a pokračoval jsem dál,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro Pražskou Drbnu Kirill Uljanov, který v Praze žije přes deset let a provozuje v Holešovicích taneční klub Wildt.

Podle provozovatele prodejny Kolobok, který má ještě tři další obchody, to byla ojedinělá událost. Žádná z dalších prodejen terčem útoku nebyla. Proto ani nezakryl slovo ruské v názvu.

Ruských potravin je minimum

Jan přiznává, že v rodinném obchodě mají ruské potraviny, je to ale jen zlomek celkové nabídky. Většina je z Ukrajiny nebo z jiných postsovětských zemí. „Je to jen obecný název. Když totiž napíší mezinárodní potraviny nebo něco jiného, tak budou mít menší kšefty," vysvětlil.

Ze skvělého marketingového tahu se ale krátce po invazi ruských vojsk stalo prokletí. „Všichni, kdo měli v názvu ruské, druhý den běželi mazat a přelepovat, dávat všude ukrajinskou vlajku, aby jim nerozbili výlohy a nepočmárali obchody."

Ve druhé provozovně ve Vršovicích pomáhají organizovat sbírky pomoci na Ukrajinu. Přišlo jim to automatické, stálý zákazník, který akci rozjel, je právě z Ukrajiny.  Do země už poslali dva náklaďáky potřebného zboží. To se ale pro změnu nelíbí lidem, kteří s invazí souhlasí. „Jeden pán, který je veřejně proruský, byl u nás dnes na nákupu. A asi za půl hodiny si stěžoval Facebooku, že ruský obchod se stal ukrajinským. Ale většina lidí má rozum a usadila ho,“ popsal.

Existují i normální Rusové, člověk musí být dobrým příkladem, říká Kirill, který v Praze žije deset let

Kirill Uljanov vyrůstal v Nižněvartovsku na Sibiři. Do Prahy přišel před deseti lety, když mu bylo sedmnáct. Dnes pracuje jako analytik v IT firmě, nejen o víkendech ho lidé mohou potkat v holešovickém klubu Wildt, který spolu se svými kamarády...

Poslední možnost nákupu, zboží už nebude

Bojkotovat ale zákazníci prodejny nezačali, zájem se naopak zvýšil. „Spousta lidí dělá zásoby, nakupují ve velkém. Třeba pohanky předtím kupovali jedno nebo dvě balení, teď dva balíky. Protože to fakt nebude. Většina zboží pocházela z Ukrajiny, něco z Ruska. Odtamtud bychom mohli ještě něco dovézt, ale bude to mnohem složitější. Dělají blokády, nepouští ruské a běloruské kamiony,“ řekl.

A hlavní problém bude podle Jana se samotným placením dodávek kvůli sankcím uvaleným na Rusko. Už dřív to nebylo jednoduché, protože neustále kontrolovali, jestli nefinancuji teroristy. A teď už ani nebude jak platit. Jedině v hotovosti v rublech přímo v Moskvě,“ povzdechl si Jan.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ,

Štítky obchod, Rusko, Ukrajina, Ruské speciality, provozovatelé, názvy, Praha, nápis, jídlo, ruská invaze na Ukrajinu, Drbna.cz, Východní Evropa, Žižkov, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu .

Sobota, 26. března 2022, 10:18Odpovědět

Některé obchody s ruským zbožím mění název. Nenávist lidí je nelogická, říkají provozovatelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.