Počasí dnes22 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Pražské centrum pro uprchlíky se přestěhuje do Vysočan. Kapacita bude menší

Asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky se nejpozději do 14. dubna přestěhuje z Kongresového centra Praha do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech. Budovu nedaleko stanice metra B Vysočanská městu zapůjčí zdarma developerská společnost Central Group, která zaplatí výdaje na energie.

Přípravy musí začít hned

Dnes krizový štáb doporučil, že nejpozději do 14. dubna dojde k přesunu asistenčního centra z Kongresového centra do prostor bývalé banky ve Vysočanech. Je to budova, kterou bychom měli dostat zdarma do zápůjčky a měli bychom tam vytvořit nové krajské asistenční centrum," řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Důvodem stěhování centra z Nuslí jsou již nasmlouvané akce, které Kongresové centrum má, včetně těch k předsednictví České republiky Evropské unii.

Zástupci magistrátu a hasiči si byli prostory ve Vysočanech prohlédnout. „Jestli chceme vybudovat nové centrum, musí se s přípravami začít ihned," uvedl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil.

Kapacita bude menší

Nové prostory budou hasiči, připravovat postupně. S předstihem vybudují kompletní pracoviště s přepážkami a technologiemi. Přesun se pravděpodobně uskuteční v noci, kdy je nápor uprchlíků nižší než přes den. V Nuslích pak u Kongresového centra zůstane stanoviště s pracovníky, kteří uprchlíky nasměrují do Vysočan, kam je odvezou autobusy.

Kapacita nového centra bude oproti tomu předchozímu asi tříčtvrtinová, denně tam bude moci být odbaveno až zhruba 2700 lidí.  „Což by podle aktuálních čísel mělo bez problémů stačit, protože nyní jsme na úrovni asi 2 tisíce lidí denně," oznámil Hřib.

VIDEO: Praze dochází ubytovací kapacity pro uprchlíky. Řešením budou tělocvičny

S přibývajícím počtem ukrajinských uprchlíků už Praha skoro vyčerpala ubytovací kapacity, musí proto oslovit městské části. Každá by měla najít sto nových míst, třeba v tělocvičnách.

Město zvýší příspěvek

Krizový štáb se rovněž usnesl na tom, že město přidá k vládnímu příspěvku na ubytování uprchlíků 250 korun dalších 140 korun ze svého rozpočtu. Peníze by mělo město vzít z 250 milionů korun vyčleněných na pomoc uprchlíkům. Na kolik ale přesně ubytování Prahu vyjde, bude záležet na počtu uprchlíků a aktuální situaci. Pokud by město bydlení platilo všem, tak by to stálo odhadem asi 110 milionů měsíčně. To podle primátora ale nenastane.

Pražské asistenční centrum pomoci Ukrajině v pondělí odbavilo 1937 lidí, zhruba o tisíc méně než před týdnem. Od začátku ruské invaze proti sousední zemi evidovalo centrum skoro 51 tisíc prchlíků, nejvíce ze všech krajů. Centrum slouží pro Prahu a Středočeský kraj.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Ukrajina, Rusko, boje, kongresové centrum, pomoc, uprchlík, Vysočany, Komerční banka, Central Group, Zdeněk Hřib, Kongresové centrum Praha, Evropská unie, Česká pirátská strana, Nusle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské centrum pro uprchlíky se přestěhuje do Vysočan. Kapacita bude menší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.