Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na nouzové ubytování je v Praze přeměněno dvacet tělocvičen. Spí v nich přes šest set uprchlíků

Ve dvacítce pražských tělocvičen je v současné době umístěno zhruba 650 ukrajinských uprchlíků, dalších deset se pro nouzové ubytování připravuje. Přesunu uprchlíků do lepších podmínek by mohlo pomoci zavedení příspěvku na ubytování nebo jejich distribuce do ostatních krajů.

Chybí postele a matrace

"V provozu je v tento okamžik dvacet tělocvičen a nějakých dalších deset jich máme připravených k otevření. Připravujeme s městskými částmi další. Ale není to jednoduché, protože materiál na vybavení je v tento okamžik hodně nedostatkový," řekl ředitel pražských hasičů Luděk Prudil. Chybí například postele či matrace.

Okamžitě, jak se tělocvična vyprázdní, městská část veškeré vybavení vyčistí, vypere a připraví prostory pro další uprchlíky. Tělocvičny mají být v budoucnu obsazovány střídavě tak, aby nebyly vytíženy pouze jedny a ty samé. "Budeme chtít takovou rotaci mezi tělocvičnami po Praze, využívat je tak, aby si lidé, kteří tam pracují oddychli. Převážná většina lidí, která zabezpečuje chod, stravování, střežení, tak to jsou buď dobrovolní hasiči nebo zaměstnanci úřadu," uvedl Prudil. Vše se podle něj ale bude odvíjet od počtu uprchlíků.

Z celkového počtu uprchlíků bylo registrováno 41,4 procenta dětí do 18 let, ženy od 19 do 65 let tvoří 44,6 procenta, dospělí muži 10,5 procenta a senioři 3,4 procenta. 

Pomůže příspěvek na ubytování

Celkovou kapacitu v tělocvičnách je možné podle Prudila navýšit až na jeden tisíc ubytovaných. Město společně s hasiči však očekává, že po vládních opatřeních jako je například zavedení příspěvku na ubytování nebo distribuce uprchlíků do ostatních krajů, budou tělocvičny potřeba stále méně a budou nakonec sloužit pouze nouzové ubytování na dva nebo tři dny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Hřib

Štítky Ukrajina, Rusko, válka, ubytování, uprchlíci, uprchlík, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nouzové ubytování je v Praze přeměněno dvacet tělocvičen. Spí v nich přes šest set uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.