Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pomáhat uprchlíkům už chce pět tisíc dobrovolníků. Potřeba ale bude dvojnásobek

Svůj volný čas pro pomoc ukrajinským uprchlíkům nabídlo přes iniciativu Vlna pomoci už přes pět tisíc dobrovolníků. Pracují v asistenčních centrech i pro neziskové organizace. Příliv potřebných ale neustává, už koncem týdne bude potřeba zhruba dvojnásobný počet lidí.

Odpracovali už rok

Iniciativa Vlna pomoci umožňuje pomocí webové aplikace koordinaci dobrovolníků. „Za uplynulý týden se přihlásilo 5 230 dobrovolníků, prvních dva tisíce dobrovolnických pozic jsme již obsadili. Celkem bylo v systému naplánováno a odpracováno 9 821 dobrovolnických hodin, tedy jeden rok, jeden měsíc, čtrnáct dní a dvacet jedna hodin,“ shrnul vedoucí projektu Vlna pomoci David Suslik.

První týden byl hektický, ale máme z velkého zájmu veřejnosti skvělý pocit. Opět se ukazuje, jak nezbytná je digitalizace v současném dobrovolnictví, a jsme rádi, že k tomu můžeme přispět. Úvodní zájem byl neuvěřitelný, nicméně přituhuje a od tohoto týdne budeme potřebovat téměř dvojnásobek dobrovolníků," dodal Suslik.

V Praze by to bez dobrovolníků nešlo

Nejvíc přetížené asistenční centrum v zemi zůstává Krajské asistenční centrum v Kongresovém centru Praha na Vyšehradě. Dobrovolníci zde odpracují zhruba 250 směn denně. „Bez nadsázky mohu říct, že bez nezištné a okamžité pomoci dobrovolníků bychom metropolitní asistenční centrum vůbec nemohli provozovat. Naopak bychom ho mohli rovnou zavřít. Je důležité si přiznat, že práce dobrovolníka často nemusí být žádný med,” zdůraznil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Kongresovým centrem už prošlo přes 40 tisíc uprchlíků. Nejnutněji centrum potřebuje tlumočníky, vítáni jsou však i jazykově nevybavení dobrovolníci pro různorodou pomoc. Dobrovolníci pomáhají uprchlíkům s tlumočením při vyřízení víza strpění, zdravotního pojištění a pracovního povolení či k získání sociálních dávek. Dále pak pomáhají se zajištěním humanitárního ubytování. Na místě jsou také zdravotníci, duchovní a psychologická podpora. Součástí služeb je i odpočinková zóna a tři dětské koutky. Centrum slouží příchozím z Ukrajiny 24 hodin denně, sedm dní v týdnu.

Dobrovolníky je nezbytné před každou směnou náležitě proškolit. Právě proto je nutné, aby se dobrovolníci přihlašovali na směny a nechodili naslepo.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát HMP

Štítky uprchlíci, rusko, Ukrajina, pomoc, dobrovolní, kongresové centrum, uprchlík, Zdeněk Hřib, Česká pirátská strana, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Rusko-ukrajinskou situaci a její dopad na ekonomiku a další oblasti pro vás sledujeme i na našem webu tradeinfo.cz.

Neděle, 20. března 2022, 11:45Odpovědět

Pomáhat uprchlíkům už chce pět tisíc dobrovolníků. Potřeba ale bude dvojnásobek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.