Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha 14 odmítla uzavřít tělocvičny. Uprchlíky ubytuje v komunitních centrech

Radnice Prahy 14 zatím nebude uzavírat školní tělocvičny kvůli ubytovávání ukrajinských uprchlíků. Namísto toho využije prostory svých komunitních center. Praha 12 zase obsadí budovu bývalé radnice.

Nouzové podmínky

Vedení hlavního města vyzvalo radnice 22 městských částí, aby kvůli nedostatečné kapacitě ubytovacích míst připravily pro uprchlíky tělocvičny. Každá by měla nachystat  kapacity pro 100 lidí. „Prozatím odmítáme uzavírat školní tělocvičny a omezovat provoz ve školách. Snažíme se využít kapacity v našich komunitních centrech jako je Kulturní dům Kyje a Kulturní centrum Kardašovská," uvedl starosta Prahy 14 Jiří Zajac (ODS).

Padesátka uprchlíků, které tvoří matky s dětmi, je v současné době na Praze 14 ubytována například na kyjské faře či v domě seniorů v Bojčenkově ulici. „Nyní připravujeme ubytování pro dalších asi 50 osob. Upozorňuji, že v tomto případě půjde o ubytování krizové, to znamená méně pohodlné, než se nám podařilo zajistit pro první uprchlíky, kteří do Prahy 14 přijeli," dodal Zajac.

Postele na radnici

Praha 12 namísto tělocvičny využije budovu bývalé radnice v Pískové ulici, kde donedávna sídlila. "Nyní, po dostavbě nové, je připravena k pronájmu, ale bude využita právě pro potřeby nouzového ubytování," uvedla mluvčí radnice Eva Burianová.

Radnice připravily a postupně obsazují uprchlíky mimo jiné městské byty. Ukrajinci jsou rovněž v hotelech. Praha se ale kvůli velkému množství lidí utíkajících před válkou potýká s nedostatkem míst. Pražské asistenční centrum pro pomoc ukrajinským uprchlíkům odbavilo od začátku ruské invaze na Ukrajinu celkem přes 25 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, válka, ubytování, uprchlíci, Praha, uprchlík, radnice, ODS, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 14 odmítla uzavřít tělocvičny. Uprchlíky ubytuje v komunitních centrech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.