Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Pražské radnice pomáhají Ukrajině. Do země posílají peníze, potraviny i léky

Některé pražské radnice Ukrajině zasažené ruskou agresí zasílají přímo peníze, další organizují sbírky materiální pomoci. Lidé nosí trvanlivé potraviny, spacáky či léky, které putují na Ukrajinu. Matrace nebo nádobí se pak využívají k vybavení prostor, které budou uprchlíci v Praze obývat.

Miliony na účet

Praha 15 posílá přímo na Ukrajinu dar 3,5 milionu korun. Zastupitelstvo Horních Měcholup a Hostivaře o tom rozhodlo ve středu. Jedenáctá městská část z rozpočtu vyčlenila 600 tisíc korun, které zašle na Ukrajinu prostřednictvím Českého červeného kříže. „Praha 8 posílá na Ukrajinu prostřednictvím organizace Charita ČR 25 tisíc korun“, informoval mluvčí Martin Šalek. Praha 4 podle mluvčího Jiřího Bigase zasílá 500 tisíc korun prostřednictvím organizace Člověk v tísni. Dar ve výši jednoho milionu korun by mohla na podporu Ukrajiny poskytnout i Praha 2. „Pomoc bude ještě projednávat zastupitelstvo", upozornila mluvčí Andrea Zoulová. Praha 1 vytvořila sbírkový účet s číslem 6145155369/0800, Praha 2 pak účet s číslem 5298268319/0800.

Radnice pořádají také benefiční akce, jejichž výtěžek použijí na pomoc Ukrajincům. Praha 9 pořádala spolu s Prahou 8 a charitativním spolkem SRDCOVKA koncert, který podle Šalka vynesl asi 75 tisíc korun. Benefiční koncert se bude v sobotu konat také v Praze 14.

Vypravili kamion

Materiální pomoc přímo do boji zasaženého státu vyslala Praha 7. Dodávka řízená dobrovolnými řidiči vyjela na Ukrajinu s trvanlivými potravinami, drogerií a léky zatím třikrát. „“Impulsem k tomu byly konkrétní požadavky od vedení ukrajinského města Chust, které zaslalo Praze 7 seznam nejpotřebnější materiální pomoci," uvedl starosta Jan Čižinský (Praha sobě). Nyní sedmá městská část organizuje sbírku, z jejíhož výtěžku nakoupí elektrocentrály pro ukrajinské nemocnice.

Kamion s přikrývkami, spacáky, hračkami, trvanlivými potravinami a další pomocí, kterou do sběrného skladu v ulici Opatovská donesli občané Jižního Města, vypravila do Lvova v pondělí také Praha 11. Materiální sbírku pomoci organizuje také Praha 14. „Potřebné věci mohou lidé do odvolání nosit do sběrných míst v komunitním centru Hloubětínská 55 a Plechárna," oznámila místostarostka Zuzana Jelenová (STAN).

Sklady s potřebnými věcmi

Pro vybavení ubytovacích prostor pro uprchlíky vznikají v metropoli z iniciativy radnic sklady s potřebnými věcmi. Například v objektu bývalé pošty otevřela sklad Praha 9. Vybrané matrace, pánvičky, hrnky, spotřebiče a další vybavení použije pro možné ubytování Ukrajinců ve svých prostorách v Poděbradské ulici. Tam by podle radního Prahy 9 Jiřího Janáka mohlo vzniknout přes 20 pokojů.

Praha 15 zřídila pro nabídky konkrétní pomoci od lidí e-mail pomocukrajine@praha15.cz. Jeho prostřednictvím mohou lidé o pomoc i žádat. „Sháníme individuální a adresnou pomoc občanům ubytovaným v městské části,“ uvedla Pavlína Nejedlíková z kanceláře starosty Prahy 15. Podobně mohou lidé kontaktovat radnici Prahy 10 přes e-mail ukrajina@praha10.cz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Praha 3

Štítky Ukrajina, válka, pomoc, migrace, Praha, jídlo, radnice, městská část, Martin Šalek, Český červený kříž, Člověk v tísni, Česko, Horní Měcholupy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské radnice pomáhají Ukrajině. Do země posílají peníze, potraviny i léky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.