Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Uprchlíkům pomáhají v knihovně. Prostory už ale nestačí

Budova Městské knihovny na Mariánském náměstí už tři dny kromě čtenářů slouží i uprchlíkům. Funguje tu asistenční centrum, kde si lidé utíkající před válkou na Ukrajině zařídí vše potřebné k pobytu v ČR. Kvůli malé kapacitě se ale v pátek přesune.

Už při příchodu ke knihovně je poznat změnu. Před budovou stojí sanitka, hlouček lidí se dotazuje policistů a asistentů v neonových vestách. Uprchlíkům radí co a jak už tady. Na chodbách pak čeká podstatně víc lidí, u stolů vyplňují dokumenty, ptají se pomocníků z řad hasičů a Červeného kříže, telefonují. Z velké většiny jsou to ženy a děti, muže vidíte sporadicky.

Víza i tlumočení

"Zařizujeme doklady, zdravotní pojištění, ubytování, první pomoc a psychologickou podporu,“ popsal úkoly centra náměstek hl. m. Prahy pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček. Na místě připravena řada přepážek. Primární registraci provádí policie a odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR, dále jsou k dispozici zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny, spolupracovníci Českého červeného kříže a tlumočníci.

Žádné omezení

Vytížené centrum ale nijak neomezuje provoz knihovny. „Jen se protáhněte kolem stolů na chodbě, normálně fungujeme,“ odpovídá knihovnice na dotaz, kam vrátit výpůjčky. Umístění pomoci v knihovně má svůj důvod. Prostory služeb pro uprchlíky nejsou odděleny od zbytku knihovny a ti se tak mohou symbolicky zapojit do života města. K dispozici jsou jim počítače s přístupem na internet či kinosál, kde promítají filmy. Z prostoru šatny se vydávají hasiči občerstvení, ovoce a namazané chleby si mohou vzít o kousek dál.

Centrum se přesune

Každý den tu odbaví skoro 200 osob, kapacitu je ale potřeba navýšit. Primátor Prahy Zdeněk Hřib proto naplánoval přesun do Kongresového centra, které bude fungovat od 4. března od 8. hodin nonstop. „Naše Krajské asistenční centrum pomoci je nejvytíženější v zemi. Proto jej bylo potřeba přestěhovat do větších prostor s komplexním servisem, i na základě zkušeností z prvních registrací osob a stávajících predikcí transferu osob z Ukrajiny do Prahy. S Kongresovým centrem máme výborné zkušenosti při předchozím zajištění Metropolitního očkovacího centra,“ vysvětlil Hřib.

Občané Ukrajiny, kteří se nouzově ubytují v některém z pražských hotelů, nemusí hradit poplatek z pobytu, který činí 50 korun za noc. Stačí, když prokážou svou totožnost cestovním dokladem. Rozhodl o tom pražský magistrát, opatření prozatím platí až do konce března. Někteří pražští hoteliéři mimo to nabízejí lidem prchajícím před válkou ubytování zdarma.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Ukrajina, Praha, pomoc, válka, uprchlíci, asistence, Mariánské náměstí, knihovna, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Mariánské náměstí (Brno), Červený kříž, Zdeněk Hřib, Petr Hlubuček, Ministerstvo vnitra České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíkům pomáhají v knihovně. Prostory už ale nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.