Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vklady klientů na účtech končící Sberbank jsou pojištěny, hypotéky se musejí dál splácet

Nikomu už na konci minulého týdne neuniklo, do jakých problémů se dostala v souvislosti ruskou invazí finanční instituce Sberbank, kterou ve své české dceři využívalo 120 tisíc klientů. Neveselé vyhlídky banky včera svými kroky potvrdila Česká národní banka (ČNB), nejvyšší finanční autorita v zemi, která proces odejmutí bankovní licence zahájila. Jakkoli může tato informace znít děsivě, „standardní“ klienti se v zásadě ničeho bát nemusí.

Napojení Sberbank CZ na ruskou bankovní skupinu způsobila po událostech minulého týdne obrovskou ztráty důvěry. Přestože byla Sberbank byla kapitálově silně vybavená a o jejím zdraví nebyly pochyby, jako každá jiná funguje na principu transformace krátkodobých zdrojů v dlouhodobém financování a v delším horizontu ztrátu důvěry klientů nemůže zvládnout.

Nepřijdu tedy o peníze na běžném nebo spořícím účtu? Nepřijdu kvůli hypotéce, kterou mám u Sberbank, o byt? Právě takové otázky v těchto dostávají finanční poradci od klientů, kteří mají možná v mysli neblahé příběhy z let devadesátých a přelomu tisíciletí. Stačí vzpomenout na nejznámější případy jako Union banka, Moravia banka nebo IPB, které soudní síně zaplňovaly po mnoho let. Tady je situace jiná, aktuální likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím geopolitickým vývojem. 

Za normálních okolností se nedostatek likvidity (to, že bance došly hotovostní peníze) dá řešit půjčkou od jiných subjektů nebo centrální banky, avšak pouze za předpokladu, že má daná banka na trhu nějakou budoucnost. V opačném případě nezbývá než ze stáhnout co nejdříve a minimalizovat tak ztráty. Úprk klientů je ale tak silný, že ČNB včerejška pracuje na odebrání licence, zároveň bance zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Teď tedy k praxi. Bankovní vklady klientů jsou zákonem pojištěny do ekvivalentu 100 tisíc eur (cca 2,5 milionu korun), do této výše mohou střadatelé očekávat návrat 100 % výše vkladu. Pojištěny jsou vklady jak občanů, tak firem. Výplatu náhrad vkladů bude organizovat Garanční systém finančního trhu (GSFT) prostřednictvím vybraných poboček Komerční banky, a to do 7 pracovních dnů od rozhodného dne, v tomto případě od 9. března. Dostane se na všechny, očekávaná výše náhrad činí přibližně 28,5 mld. Kč, v garančním systému zhruba 35 mld. Kč.

Před zahájením výplaty zašle GSFT všem klientům informační dopis obsahující kromě informací o způsobu výplaty náhrady též informaci o výši náhrady náležející příslušné oprávněné osobě. Při výplatě základních náhrad nemusíte vyplňovat žádný formulář, postačí, když se na pobočce Komerční banky prokážete platným průkazem totožnosti, v případě podnikatelů pak ještě dokladem o oprávnění k podnikání.

Ani klienti, kteří mají u Sberbank úvěr, se nemusejí ničeho obávat. S největší pravděpodobností lze očekávat, že jejich úvěr (včetně zástav) převezme jiná instituce, přičemž podmínky pro klienty se přechodem nemění. Rozhodně ale nelze doporučit variantu refinancování, když sazby na stávajících úvěrech jsou v drtivé většině nižší než ty aktuální.

Stávající závazek je ale třeba splácet bance, platební styk se Sberbank byl sice pro příchozí platby a odchozí platby zastaven, účty pro příjem úvěrových splátek však fungují. Potíž však může nastat v případě, že na běžném účtu u Sberbank, z něhož mají klienti splácení nastavené, nemají dostatek peněz. V tu chvíli by měla banka narhnout řešení, protože jde o chybu její, nikoli klienta. Až ČNB vydá oznámení o platební neschopnosti banky, bude ustanoven likvidátor banky, který pak pro vás vydá pokyny, jak přesně máte postupovat. Oznámení o platební neschopnosti se dozvíte z webu České národní banky nebo webu Garančního systému.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky Sberbank, vklady, účty, Česká národní banka, hypotéky, banka, úvěr, peníze, Sberbank CZ, Komerční banka, Union banka, Moravia Banka, a.s. v likvidaci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vklady klientů na účtech končící Sberbank jsou pojištěny, hypotéky se musejí dál splácet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.