Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražské městské části ubytují ukrajinské uprchlíky, první už přijíždějí

Pražské městské části připravují kapacity pro ubytování lidí, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Zajištění pomoci dnes schválila Praha 2, 4, 6 nebo 10. Zástupci Prahy 3 uvedli, že městská část již první ukrajinské matky s dětmi ubytovala. Radnice také schválily finanční dary a další opatření na podporu uprchlíků.

Vyhrazení ubytovacích kapacit pro uprchlíky dnes schválila zastupitelstva Prahy 10 a Prahy 6. Starostka Prahy 10 Renata Chmelová (Vlasta) na jednání uvedla, že radnice zároveň koordinuje další místa, kde se již lidé z Ukrajiny ubytovávají. Nabídky pomoci podle ní mohou lidé z desáté městské části posílat na nově zřízenou mailovou adresu ukrajina@praha10.cz. Městská část také vyčlenila rezervu z rozpočtu na financování humanitární pomoci.

Radnice Prahy 10 zřídí zvláštní komisi pro humanitární pomoc Ukrajině a zaměstná ukrajinsky mluvící koordinátorku. Zastupitelé Prahy 6 dnes rovněž schválili ubytování ukrajinským uprchlíkům, zajistí i kapacity pro jejich děti v základních uměleckých školách. Vypověděli také partnerskou smlouvu jednomu z obvodů ruského Petrohradu a navýšili rezervu určenou pro krizové situace.

Místostarostka Prahy 3 Margita Brychtová (Piráti) uvedla, že do ubytovny městské části již dorazily dvě matky s dětmi, jejichž muži narukovali k ukrajinské armádě. Další uprchlíky radnice ubytuje ještě dnes, k dispozici má zatím 40 lůžek. V tomto týdnu se podle místostarostky také uskuteční schůzky s řediteli mateřských a základních škol.

Bydlení pro uprchlíky dnes vyčlenila Praha 1, která je okamžitě schopna ubytovat 69 rodin a další ubytování by mohla mít k dispozici do měsíce. Radnice rovněž může do svých základních škol přijmout až 72 ukrajinských dětí. Městskou částí vlastněná Nemocnice Na Františku pak občanům Ukrajiny poskytne lékařskou pomoc. Pracovníci radnice pomohou ukrajinským rodinám s vyřizováním dokladů.

Pomoc uprchlíkům dnes schválila i rada Prahy 2, která odsouhlasila dar na podporu Ukrajiny ve výši jednoho milionu korun a okamžitou pomoc ve formě vyčlenění ubytovacích a školských kapacit a zajištění sociální, zdravotní a psychologické péče. Radnice také zřídila zvláštní účet pro pomoc Ukrajině v rámci svého nadačního fondu Dvojka srdcem.

Vedení Prahy 4 podle mluvčího radnice Jiřího Bigase na žádost ředitele Ústavu pro výzkum totalitních režimů Zdeňka Hazdry schválilo vyhrazení kapacit pro ubytování válečných uprchlíků, konkrétně rodin zaměstnanců archivačních organizací na Ukrajině.

"Jde o historiky a archiváře, kteří pomáhali českým historikům při vyhledávání dokumentů o Češích uvězněných v některém z četných sovětských gulagů," uvedl místostarosta městské části Michal Hroza (TOP 09). Praha 4 také poskytne organizaci Ukrajinsko Evropská Perspektiva nebytové prostory v Táborské ulici k provozování humanitního centra pro uprchlíky.

Zastupitelé Prahy 7 dnes vyzvali, aby městská část využila neobsazený dům v Ovenecké ulici, který stojí na pozemku ve vlastnictví Diplomatického servisu, pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Rovněž požadují, aby učinila kroky k připojení části areálu ruské ambasády, kterou Rusové neoprávněně zabrali v roce 1968, zpět ke Stromovce. Radnice dnes rovněž navýšila svůj Humanitní fond, z něhož bude platit pomoc uprchlíkům.

Pomoc připravuje i pražský magistrát, pro uprchlíky má připraveno 2420 lůžek. Od úterý město zřídí v ústřední budově městské knihovny na Mariánském náměstí asistenční centrum pro ukrajinské uprchlíky. Budou si tam moci mimo jiné vyřídit potřebné dokumenty, k dispozici jim budou zaměstnanci úřadu práce a dostanou základní humanitární pomoc. Centrum bude fungovat pro Prahu i Středočeský kraj. Uprchlíci budou mít rovněž zdarma MHD. Do pomoci jsou zapojeny také domy dětí a mládeže nebo školy a městské firmy.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 3

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, sociální, byty, boje, Praha, uprchlík, městská část, radnice, Renata Chmelová, Zdeněk Hazdra, Česká pirátská strana, TOP 09, Nemocnice Na Františku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské městské části ubytují ukrajinské uprchlíky, první už přijíždějí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.