Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Situace se může zhoršit kdykoliv, říká Ukrajinec Pavlo, který má rodinu v Kyjevě

Třicetiletý Pavlo Dvornikov má rodinu v Kyjevě, ale pro něj samotného je domovem Praha, kde už čtyři roky pracuje jako programátor a žije se svou manželkou. V těchto dnech sleduje zpovzdálí agresi Putinova režimu na Ukrajině a do vlasti posílá pomoc.

„Tanky tam asi ještě nepřijely, bylo vidět, že tam bojují vojáci se samopaly, ale situace se může zhoršit kdykoliv“

Jak prožíváte poslední dny od toho, kdy se objevily zprávy o napadení Ukrajiny?
Pořád jsem v kontaktu s rodinou, mou mámou, tátou a bratrem. Všichni jsou v Kyjevě, ptám se jich, co se děje. Pak sleduju čtyři nebo pět veřejných novinářských kanálů na Telegramu. Tam zveřejňují, co se opravdu děje v místech, kde se třeba jen před chvílí bojovalo. Jsou to ale často hodně silná videa, protože zobrazují samotné boje, hodně krve nebo i mrtvé lidi. Zrovna před hodinou jsem viděl videa z místa, kde jsem v Kyjevě bydlel. Tanky tam asi ještě nepřijely, bylo vidět, že tam bojují vojáci se samopaly, ale situace se může zhoršit kdykoliv.

Kdy jste byl naposled na Ukrajině?
Na podzim.

Dalo se už tehdy očekávat, že Putin chystá invazi na Ukrajině?
Západní média říkala, že se to může stát, protože hodně ruských vojáků bylo blízko hranic, ale na Ukrajině si všichni mysleli, že se nic nestane, protože si všichni mysleli, že je to jen nějaká politická hra mezi Putinem a Západem. Mysleli jsme si, že chce jen Západu ukázat, že má sílu a chce si tím získat vliv. Málo lidí si tehdy představovalo, že opravdu bude válka.

Jak se konflikt podle vás bude vyvíjet?
To nevím. Západ uvalil na Rusko sankce a některé země poslaly Ukrajině zbraně, ale je těžké říct, co se bude dít. Stejně jako nikdo neočekával příchod války, tak se teď někteří lidé bojí toho, že Rusko použije jadernou zbraň. Zároveň je ale nutné zmínit, že Ukrajina teď bojuje proti Rusku velmi dobře, protože značné množství ruské techniky bylo zničeno. Ukrajinci jsou na tom lépe, protože zatím je v konfliktu podle zpráv z Telegramu mnohem víc zemřelých na straně Ruska. Putinův plán byl dokončit válku za pár dní, ale to se mu nepovedlo, takže teď určitě neví, co dělat. To může být problém. Pořád doufám, že nepoužije jadernou zbraň.

KOMENTÁŘ: Není to nějaká vzdálená válka, která se nás netýká, říká politolog Jakub Lysek

Pořád jsme doufali, že k tomu nedojde. Rusko dnes napadlo suverénní stát v plné své síle. Vše k tomu ale směřovalo. Analytici a politologové v poledních dnech tentokrát překvapivě přesně předpověděli, že k tomu dojde. Důvodů je několik. Ve svém...

Táhněte, kolaboranti! Příznivci Ukrajiny přehlušili setkání sympatizantů Putinova režimu

Dnes odpoledne dorazilo několik příznivců Putinova režimu na ohlášené shromáždění před ruským velvyslanectvím v pražské Korunovační ulici. Setkání příznivců politiky Ruska narušily desítky lidí s ukrajinskými vlajkami a protiválečnými hesly. Na...

„Táta nechtěl opustit svůj dům“

Jak vnímáte aktivitu prezidenta Zelenského, který bojuje v ulicích Kyjeva?
Myslím si, že se Zelenskyj chová velmi statečně a je velmi dobrým lídrem pro celu Ukrajinu.

Kde je vaše rodina?
Část v Kyjevě a část na severovýchodě Ukrajiny. Moji rodiče bydlí v bytovém domě v Kyjevě, kde je i sklep, takže tam můžou jít a schovat se. Zatím jsem s nimi normálně v kontaktu, mají elektřinu, plyn i internet. Komunikujeme přes Telegram nebo Viber.

Pojedete pomoci domů na Ukrajinu?
Teď nemůžu. Zůstanu v Praze. Mobilizace se týká mužů mezi osmnácti a šedesáti lety, ti nesmí opustit zemi. Ale není to tak, že všichni musí do armády. Vlastně ani nevím, jestli se to týká mě, nebo ne. Snažím se pomáhat z České republiky. Přispívám hlavně finančně, na Ukrajině je hodně fondů, které pomáhají armádě nebo dobrovolníkům. Zrovna dnes jsme s manželkou předali českým dobrovolníkům věci, které šly na Ukrajinu pro uprchlíky na hranicích s Polskem, Slovenskem nebo Maďarskem. Tam lidé potřebují spacáky, karimatky a další věci.

Nabídl jste svojí rodině, aby přijeli za vámi do Prahy?
Zval jsem je. Chtěl jsem, aby na začátku konfliktu odjeli z Kyjeva, ale táta nechtěl opustit svůj dům, takže rozhodli, že zůstanou tam. Je mi to hrozně líto, protože se může stát cokoliv. Třeba dnes ráno přiletěla do jednoho bytového domu v Kyjevě střela, která tam zničila několik bytů.

Autobusy mezi Prahou a Ukrajinou jsou plné. Kolony na hranicích jsou na desítky hodin

Kolony na polsko-ukrajinských hranicích jsou až na desítky hodin. Autobusy jezdící mezi Prahou a Ukrajinou jsou v současné době plné, dnes by se měly na linky z Česka na Ukrajinu vrátit některé zrušené spoje. Některé linky změnily kvůli kolonám...

Jak pomoci Ukrajině? Podívejte se, kde a jak můžeme přispět

Neziskové organizace v České republice vyhlásily sbírky na pomoc lidem na Ukrajině v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, který na jejich území rozpoutal Putinův režim. Zájemci mohou finančně přispět ve sbírkách osvědčených organizací jako jsou...

„Od Čechů cítím obrovskou podporu“

Jak mohou lidé pomoci Ukrajině?
Nejlepší pomoc je podle mě finanční podpora organizací, které nejlépe vědí, jak pomoc distribuovat. Lidé mohou také podpořit uprchlíky, například jim nabídnout střechu nad hlavou.

Změnil se váš vztah k Rusům?
Mám kamarády Rusy, kteří jsou proti Putinovi, s těmi se dá normálně komunikovat. Pak jsou ale i Rusové, kteří podporují Putinovu politiku. Na ně jsem moc naštvaný, protože to jsou slepí lidé, kteří nevidí a neslyší nic jiného než to, co říká Putin. Je to škoda, protože takových lidí, kteří tímto podporují válku, je hodně. To je šílenství. Nemůžu říct, že se můj vztah k sympatizantům Putinova režimu zhoršil, protože ten byl hodně špatný už v roce 2014, kdy Rusko anektovalo Krym.

Jak se změnil vztah Čechů k vám?
Mám tu kamarády, se kterými třeba chodíme venčit psy nebo hrajeme hudbu. Ptají se mě, jak se mám, jak se mají moji rodiče, podporují mě i Ukrajinu. Od Čechů cítím obrovskou podporu.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky rozhovor, Pavlo Dvornikov, Ukrajina, Rusko, válka, pomoc, Praha, Kyjev, Vladimir Vladimirovič Putin, rodina, Volodymyr Zelenskyj, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace se může zhoršit kdykoliv, říká Ukrajinec Pavlo, který má rodinu v Kyjevě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.