Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Silný vítr komplikoval dopravu, lámal stromy a strhával plechy. Hasiči měli 130 zásahů

, aktualizováno 17. února 2022, 17:03

Silný vítr dnes ráno dorazil na území hlavního města. Podle hasičů v Praze nepůsobil takové škody jako na některých jiných místech Česke republiky, přesto však hasiče zaměstnával. Do čtvrté hodiny odpolední zasahovali hasiči v Praze téměř u 130 událostí spojených se silným větrem. „Jedná se o popadané stromy a uvolněné plechy nebo plachty na domech,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Odborníci očekávají poškození stromů a škody na budovách

„Naše operační středisko jede na plné obrátky. V Praze není tolik případů kvůli větru jako jinde, ale na posílené lince 112 jsme odbavili dalších více než 200 událostí pro kolegy z jiných krajů,“ pověděl Martin Kavka„Pomáhají nám i dobrovolné jednotky, připraveno jich je 24,“ doplnil.

„Oznamujete nám padající omítky, billboardy, plachty, hrazení kolem staveb a nebo také posouvající se nezajištěné kontejnery. Všechna oznámení prověřujeme a řešíme dle typu události. V případech, kdy hrozí nebezpečí místo vždy označujeme páskou,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Odborníci před poškozením stromů a lesních porostů varovali stejně jako před škodami na majetku a některých budovách.

Varování platí do dnešní třetí hodiny odpolední

Řidiči by při silném větru měli být ostražití, protože vítr komplikoval i dopravu. Meteorologové doporučují při silných poryvech větru zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a omezit pohyb venku i jízdy autem. Dále by se lidé neměli zdržovat u starších budov, větších stromů a vysokých stožárů, nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS hl. m. Prahy

Štítky vítr, hasiči, zásahy, varování, meteorologové, Praha, vichřice, strom, plech, Martin Kavka

Silný vítr komplikoval dopravu, lámal stromy a strhával plechy. Hasiči měli 130 zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.