Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Americká armáda míří do Česka. Jednotky projedou i přes Prahu

Od dnešního dne až do soboty 26. února budou přes Českou republiku projíždět americké vojenské jednotky. Americké jednotky míří z Německa na Slovensko v rámci plánovaného cvičení Saber Strike 2022. Přes Českou republiku projede sedm konvojů, 1500 vojáků a 700 kolových kusů techniky. Konvoje pojedou přes Plzeň do Prahy, odkud pojedou po D1 do Brna a následně opustí republiku u Břeclavi.

Trasa amerických vojáků povede přes Plzeň, Prahu, Brno a Břeclav

Konvoje budou podle ministerstva obrany rozděleny maximálně do pěti skupin s rozestupy mezi sebou a pojedou vždy v nočních až brzkých ranních hodinách, aby silniční provoz omezovaly jen minimálně.

Na české území vjedou americké vojenské jednotky přes hraniční přechod Rozvadov a budou pokračovat po trase dálnic D5, D0, D1 do vojenského areálu Rančířov, kde si přes den odpočinou. Další den navečer pak vojáci vyrazí na hraniční přechod Břeclav po dálnicích D1 a D2.

Všechny konvoje doprovodí vojenská policie ve spolupráci s republikovou policií. „Přesuny koordinujeme s dotčenými ministerstvy a samosprávami. Jednotky se vrátí stejnou trasou v opačném směru v druhé polovině března 2022,“ uvedla za ministerstvo Magdalena Dvořáková.

Saber Strike schválila česká vláda už na podzim

V rámci cvičení Saber Strike 2022 absolvují čeští vojáci součinnostní cvičení s americkými jednotkami. Členové obou armád spolu budou cvičit ve vojenském výcvikovém prostoru Hradiště v první polovině března 2022.

Saber Strike 2022 schválila česká vláda už v listopadu 2021 v plánu vojenských cvičení na letošní rok. Armáda České republiky se Saber Strike účastní pravidelně od roku 2018. Přesuny vojsk americké armády přes české území schválila i hlavní hygienička ministerstva obrany.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO

Štítky doprava, armáda, ministerstvo obrany, konvoj, USA, Praha, Česko, Armáda Spojených států amerických, Břeclav, Dálnice D1, Brno, Plzeň, Německo, Slovensko, Ministerstvo obrany České republiky

Americká armáda míří do Česka. Jednotky projedou i přes Prahu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.