Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

VIDEO: Žháři v Praze zapálili několik aut. Při zadržení byli ozbrojení sekerou a střelnou zbraní

Pražští kriminalisté zadrželi dva žháře, kteří v Praze úmyslně zapalovali auta a kontejnery na odpad. Dvojice má na svědomí desítky požárů. Oba muži jsou v současné chvíli podezřelí ze spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a výtržnictví. V případě odsouzení jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

Muž měl v době zadržení v ruce sekeru a u sebe pistoli

Případy úmyslně zapálených aut v Praze se kriminalisté zabývali už od poloviny prosince minulého roku. „Této trestné činnosti se opakovaně dopouštěli dva muži v Praze 3 a 8. Operativním rozpracováním série případů a zajištěním kamerových záznamů, se kriminalistům podařilo získat několik poznatků k podezřelým osobám,“ uvedla policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Policisté věděli, že jeden z dvojice žhářů vlastní střelnou zbraň a je dlouholetým uživatelem drog, správně předpokládali, že se zadržení neobejde bez donucovacích prostředků. „Muž měl v době zadržení v ruce sekeru a navíc u něj byla při prohlídce nalezena, v náprsní kapse, expanzní krátká střelná zbraň. Ve stejný den zadrželi kriminalisté i druhého z podezřelých, devětadvacetiletého muže,“ doplnila.

Před 140 lety vypukl požár Národního divadla. Viníci strávili ve vězení jeden týden

Požár je vždy katastrofou, ten který vypukl v Praze 12. srpna 1881, byl katastrofou doslova národní - hořelo totiž budované Národní divadlo. Ještě nedokončená "zlatá kaplička", která rostla díky lidové sbírce i štědrému příspěvku císaře Františka...

Osm prokázaných požárů aut

Kriminalisté mužům prokázali úmyslné založení osmi požárů aut, kontejnerových stání a kontejnerů na tříděný odpad. „Svým jednáním oba způsobili škodu za více než půl miliónu korun. Na základě prověřování dalších případů nelze vyloučit, že se výše škody i počet případů ještě navýší o více než deset dalších skutků,“ spočítala policejní mluvčí.

Motivem žhářských útoků bylo jednak natáčení svých činů na telefon, ale také to, že hlavní z dvojice pracoval jako popelář a vyjadřoval tak podle svých slov negativní vztah ke své práci. Negativní roli však vždy sehrálo i požití drog a alkoholu.

V roce 2021 zasahovali hasiči na území Prahy u 492 požárů kontejnerů

Jedním z případů, který policeisté vyšetřovali v souvislosti s dvojicí žhářů, je požár z 16. ledna 2022. Před druhou hodinou ranní zasahovaly jednotky pražských hasičů v ulici U Prefy v Praze 8, kde došlo k požáru osobních aut. Dvě vozidla byla ohněm zcela zničena, třetí pak značně poškozeno. „Hasiči na likvidaci nasadili dva vodní proudy. Hasičský vyšetřovatel zjistil, že příčinou požáru bylo úmyslné zapálení,“ uvedl mluvčí hasičů Martin Kavka a dodal, že škoda byla odhadnuta na 340 tisíc korun.

Oba muži jsou v současné chvíli podezřelí ze spáchání trestných činů obecné ohrožení, poškození cizí věci a výtržnictví. V případě odsouzení jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

V roce 2021 zasahovali hasiči na území Prahy u 492 požárů kontejnerů. Naprostá většina byla způsobena buď nedbalostí nebo úmyslným zapálením. „U požárů silničních vozidel jsme zasahovali v roce 2021 u 183 případů. Příčiny požárů vozidel naopak tvoří ze dvou třetin technické závady, zbytek jsou dílem žhářů, v minimum případech také nedbalostí,“ spočítal mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS hl. m. Prahy, PČR

Štítky žháři, požáry, auta, odpady, kontejnery, Praha, požár, sekera, střelná zbraň, Martin Kavka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Žháři v Praze zapálili několik aut. Při zadržení byli ozbrojení sekerou a střelnou zbraní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.