Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Praha opraví okolí centra Naděje pro lidi bez domova u nádraží. Podívejte se na vizualizace

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií, v plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty. Praha sobě sdílela na svých sociálních sítí vizualizaci místa obohacenou o fotografii muže bez domova.

Projekt by měl být hotový do dvou let

Denní centra poskytují bezdomovcům oblečení, lékařské ošetření i možnost se umýt. Magistrát pronajímá Naději prostor pod magistrálou od roku 2007. Původně mělo centrum u křižovatky zůstat jen do poloviny roku 2010, město mu však smlouvu opakovaně prodloužilo, naposled loni v květnu na dva roky, což kritizovala radnice Prahy 1. Podle vedení magistrátu je podobné zařízení u hlavního nádraží potřeba a zůstane tam natrvalo. Proto vznikla studie, která navrhla, jak prostor vylepšit a zatraktivnit jak pro klienty centra, tak pro další veřejnost.

Navržené úpravy jsou rozděleny do tří oblastí, první se týká centra Naděje, druhá přilehlého parkoviště a třetí ulice U Bulhara. Náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) řekl, že odhad nákladů na úpravy je 20 milionů korun. „Myslíme si, že celý projekt bude dokončen do dvou let a že začneme ještě v tomto pololetí," dodal Petr Hlaváček. První úpravy by se podle něj měly týkat centra Naděje, které se dočká nového plotu, povrchů a lepšího hygienického zázemí pro klienty. Magistrála by měla fungovat jako strop a plot jako fasáda, takže centrum bude podle návrhu "venkovním interiérem".

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

Rozšíření chodníků, nové povrchy a víc zeleně

V další fázi přijde na řadu parkoviště, kde by podle studie měl vzniknout alternativní veřejný prostor s pavilonem sloužícím jako galerie. V ulici U Bulhara pak studie počítá s rozšířením chodníků, zlepšením průjezdnosti pro cyklisty, novými povrchy nebo přidáním zeleně. Město podle Hlaváčka také připravuje úpravy křižovatky U Bulhara směrem na Žižkov, které by měly zlepšit její prostupnost pro pěší a cyklisty.

Podle radního Jana Chabra (TOP 09) by v budoucnu mohlo město prodloužit centru Naděje nájem na delší dobu. „Z našeho pohledu se otevírá prostor i s ohledem na to, že tam činíme takto velkou investici, aby tam byla delší časová lhůta pro trvání nájemní smlouvy," řekl. Radní Milena Johnová (Praha Sobě) dodala, že v rámci snahy o decentralizaci zařízení pro lidi bez domova Naděje snížila rozsah poskytovaných služeb a město se snaží otevírat další menší denní centra.

KOMENTÁŘ: Bezdomovci pohledem pražských strážníků. Potřeba je osobní přístup a zdravý rozum

Jedněm vadí. Jiní je litují. Někteří jim i aktivně pomáhají. Další je nevnímají, berou je jako nedílnou a někdy i nechtěnou součást ulic v metropoli. Ano, mluvíme o lidech bez domova nebo také bez přístřeší, velmi často se jim prostě říká...

Denně služby centra využije asi 150 lidí

Ředitel pražské pobočky Naděje Dan Svoboda dodal, že denní centrum v oblasti vzniklo právě proto, že se tam lidi bez domova zdržovali, takže jejich přítomnost těžko může být důsledkem jeho existence. Doplnil, že denně od deváté ranní do sedmé večerní služby centra využije asi 150 klientů, kteří mohou třikrát týdně navštívit praktického lékaře a jednou týdně gynekologa a zubaře. Problém nicméně podle něj letos nastal s financováním lékařské péče poté, co organizaci vypršela evropská dotace.

Do srpna by podle Svobody Naděje měla být schopná platit lékaře z grantu magistrátu, poté by ale potřebovala dotaci ministerstva zdravotnictví, kterou dříve dostávala. „Zatím máme informaci, že ministerstvo zdravotnictví nepočítá s dotací," řekl. Dodal, že doufá ve změnu postoje ministerstva.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roháč Stratil Architektonický ateliér

Štítky vizualizace, kultura, opravy, doprava, Praha, bezdomovci, bezdomovec, Bulhaři, cyklista, Pražský magistrát, Petr Hlaváček, TOP 09, Jan Chabr, Milena Johnová, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha opraví okolí centra Naděje pro lidi bez domova u nádraží. Podívejte se na vizualizace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.