Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dražší odpad, dražší voda, dražší nájem. Podívejte se, jak se příští rok změní váš rozpočet

Praha od příštího roku zdraží vodu, svoz odpadu a nájmy obecních bytů v některých městských částech. Na dvojnásobek se pak zdvojnásobí daň z komerčních nemovitostí, v některých částech Prahy se tímto způsobem zvedne i daň z obytných nemovitostí. Dobrou zprávou je, že zdražovat nebude MHD, elektřina ani plyn. Pražská teplárenská sice zdražení plánuje, vzhledem ke snížení daně z přidané hodnoty z patnácti na deset procent to domácnosti nepocítí.

Dražší odpad

Zvyšování cen se nejvíce dotkne svozu komunálního odpadu, na základě rozhodnutí města poplatky vzrostou o 30 procent. Praha tak díky zdražení získá 220 milionů korun navíc. Obyvatelé Prahy nově budou mít možnost objednat si svoz bioodpadu za poloviční ceny, než za jaké nyní službu poskytují Pražské služby.

Dražší voda

Dražší bude příští rok i voda, a to o 4,9 procenta. Cena za vodné a stočné tak vzroste na 81,82 korun bez DPH za metr krychlový. Zvýšení pokryje inflaci a dvě procenta navíc půjdou do obnovy vodovodní infrastruktury. DPH u vodného a stočného se ze současných patnácti sníží na deset procent.

Dražší nájem

Zvyšovat se bude i nájemné v některých obecních bytech. Městské části spravují více než 23 tisíc bytů. Například Praha 3 u nově uzavíraných a prodlužovaných smluv od ledna nájemné zvedne až na 145 korun za metr čtvereční. O zákonem povolených 20 procent zvedla nájmy také Praha 8 a na jaře příštího roku to plánuje Praha 6, kde se nájmy pohybují v rozmezí 95 a 116 za metr čtvereční. Zvýšení plánuje také Praha 5, a to v průměru zhruba ze 120 na 140 korun. Naopak v Praze 12 nebo 13 růst nájmů v plánu není.

Na některých místech Prahy bude vyšší daň z nemovitosti. Městské části si mohly určit, zda daň u obytných domů domů zvýší, z těch velkých tak učinily Praha 1, 3, 7, 8, 10, 11 a 12. Proti se postavila například Praha 4 nebo Praha 6. V případě komerčních nemovitostí se rozhodnutím vedení magistrátu daň zdvojnásobí na celém území hlavního města.

MHD, elektřina, plyn a teplo zůstávají na stejných cenách

Daň se příští rok sníží i v případě tepla, což znamená, že Pražané nepocítí zdražení, které chystá Pražská teplárenská. Zdražení je podle firmy dáno růstem cen emisních povolenek a podle obchodního ředitele tepláren Tomáše Sluky by tyto ceny měly vydržet po následující tři roky. Ceny MHD, elektřiny a plynu se minimálně v prním pololetí nového roku zvyšovat nebudou.

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, byty, voda, teplo, odpady, MHD, peníze, Praha, 2020, odpad, daň, nemovitost, Pražská teplárenská, Pražské služby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dražší odpad, dražší voda, dražší nájem. Podívejte se, jak se příští rok změní váš rozpočet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.