Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Klener, Menzel, Koenigsmarková a Chvála. Praha vyznamenala významné osobnosti

Pražský primátor Zdeněk Hřib předal tento týden čestná občanství a stříbrné medaile dalším čtyřem osobnostem hlavního města. Novými čestnými občany se stali onkolog Pavel Klener a režisér Jiří Menzel, stříbrnou medaili hlavního města Prahy obdrželi ředitelka Uměleckoprůmyslového muzea Helena Koenigsmarková a dirigent Jiří Chvála.

„Všichni držitelé ocenění jsou kapacity ve svých oborech, přispěli k jejich rozvoji a díky nim mnoho lidí po celém světě ví, kde leží Česká republika a Praha. Jsem velmi rád, že jsem jim mohl dnes osobně poděkovat za vše, co dosud vykonali a co v budoucnu ještě vykonají. Jejich životní příběhy jsou nesmírně zajímavé a inspirativní,“ shrnul primátor Zdeněk Hřib.

Prvním oceněným je Pavel Klener, který se od poloviny 70. let věnuje problematice onkologické, zejména protinádorové chemoterapii. Patří k zakladatelům této disciplíny u nás.

Jméno Jiřího Menzela je známé široké veřejnosti. Menzel patří mezi nejuznávanější české filmové tvůrce. Není pochyb o tom, že jeho tvůrčí činnost ovlivnila nejen pražskou divadelní scénu a českou filmovou kinematografii, ale jeho tvorba slaví úspěchy i v zahraničí.

Třetím oceněným, v tomto případě stříbrnou medailí, je dirigent Jiří Chvála. Ten vystupoval prakticky na všech kontinentech a na nejprestižnějších zahraničních pódiích. Jeho úspěch vychází podle odborné veřejnosti především z jeho vybraného vkusu pro výraz a sloh interpretované hudby.

Stejné ocenění předal Hřib také ředitelce Uměleckoprůmyslového muzea Heleně Koenigsmarkové, která ve stejné instituci pracuje již od roku 1971. Doktorka Helena Koenigsmarková je členkou celé řady mezinárodních muzejních institucí a rytířkou Řádu umění a literatury ministra kultury Francouzské republiky. Dále působí ve významných uměleckých komisích.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, Zdeněk Hřib, čestné občanství, ocenění, Jiří Menzel, Jiří Chvála, Pavel Klener, stříbrná medaile, Uměleckoprůmyslové museum v Praze, hlavní město, Česko, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Klener, Menzel, Koenigsmarková a Chvála. Praha vyznamenala významné osobnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.