Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Cara Plasma otevírá v Kolíně nové dárcovské centrum

PR článek

Na náměstí Republiky 43 mohou obyvatelé Kolína už od 3. ledna navštívit nové odběrové centrum krevní plazmy a prohlédnout si technologicky vyspělé zázemí. Darování plazmy bude možné od 10. ledna. Pobočku naleznete pouhých 10 minut chůze od obchodního centra Futurum a 15 minut od vlakového nádraží. Cara Plasma myslí i na dárce s autem, a proto je možné pohodlně parkovat na náměstí přímo před pobočkou. Kromě peněžní odměny se pravidelní dárci dočkají také nadstandardních cen v rámci věrnostního programu a připraveny jsou pro ně i zajímavé soutěže po celý rok. Lidé z Kolína a okolí tak mohou udělat dobrý skutek pro sebe i pro ty, kteří potřebují pomoc.

Darování krevní plazmy je v první řadě nesmírně důležité pro výrobu životně důležitých léků. Řada pacientů trpící hemofilii, sníženou imunitou, vážnými popáleninami,  nebo dokonce s onkologickým onemocněním je závislá na lécích z krevní plazmy. Darováním plazmy dobrovolníci dají naději těmto pacientům, ale také udělají dobrý skutek a ještě si z toho odnesou finanční odměnu, nebo den volna v práci.

Odběr plazmy je bezbolestný

Pokud uvažujete o darování, bude vás zajímat, co všechno musíte před odběrem podstoupit, jak dlouho celý proces potrvá a co si na něj přinést. Před každým odběrem by se měl dárce nasvačit. Nejpodstatnější je nechodit na lačno, ideálně si v den odběru kontrolovat pravidelný a vyvážený jídelníček bez příliš mastných jídel a alkoholu. Dostatek tekutin a pořádný spánek je pro zdraví dárců také důležitý.

Při prvním odběru by měli prvodárci počítat s vyplněním dotazníku o jejich zdravotním stavu a lékařskou prohlídkou, která připomíná pravidelnou návštěvu u praktického lékaře. Součástí vyšetření je také odběr vzorku krve a následný rozbor na některé krví přenosné infekční nemoci. Výhodou opakovaného dárcovství je také pravidelný přehled o zdravotním stavu. Vstupní proces zabere přibližně hodinu, prohlídky při dalším darování krevní plazmy netrvají déle než 20 minut. Samotný odběr trvá 40 až 60 minut, je bezbolestný a dá se při něm dokonce relaxovat, ať už u dobré knihy a časopisu, nebo brouzdáním na internetu.

Odběr krevní plazmy neuškodí, ale pomůže jiným

Důkladná vstupní prohlídka slouží k posouzení, zda jste vhodný dárce. Pokud splňujete podmínky darování, necítíte se nemocní a dodržujete zdravý životní styl, nemáte se čeho obávat. „Málo se ví, že krevní plazma se v těle sama do 48 hodin znovu obnoví a lze ji darovat každých 14 dní,” říká MUDr. Simona Hohlová. „Lidé často o dárcovství pochybují, protože nemají k dispozici dostatek informací. Proto dbáme na to, aby naši dárci byli vždy dobře informovaní a věděli, co mohou očekávat,” dodává doktorka Hohlová.

Plazma se nedá darovat po úrazu nebo tetování

Darovat krevní plazmu nemůžete po úrazu, máte-li opar nebo pokud jste prodělali infekční nemoc. Darovat nemohou ani těhotné a kojící ženy a není to vhodné ani v době menstruace. S darováním musíte počkat i v případě, že máte čerstvé tetování nebo piercing, nebo pokud jste se nedávno nechali naočkovat některými typy vakcín. U mRNA vakcín proti nemoci covid-19 (Pfizer/BioNTech a Moderna) platí týdenní povinný odklad. Pokud byl někdo očkovaný vektorovou vakcínou (Astrazeneca a Johnson&Johnson) odklad činí 28 dní.

Objednat se na odběr je možné s předstihem na webových stránkách www.caraplasma.cz. Nové odběrové centrum v Kolíně sídlí na adrese Náměstí Republiky 43.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky krev, plazma, dárcovství, Cara Plasma, Kolín, Praha, krevní plazma, zdraví, Pfizer, Johnson & Johnson, AstraZeneca, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cara Plasma otevírá v Kolíně nové dárcovské centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.