Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silvestrovské oslavy letos omezí covidová situace. Podívejte se, co je nutné dodržovat

Česko dnes o půlnoci přivítá nový rok. Podobně jako loni budou oslavy poznamenané pandemií nemoci covid-19. Přestože šíření koronavirové infekce v poslední týdnech zpomaluje, rozhodla vláda v obavě před šířením varianty omikron o přechodném zpřísnění epidemických opatření na přelomu roku. Do konce silvestrovského víkendu proto v restauracích platí omezení maximálního počtu hostů u stolu na čtyři. Omezen je také počet účastníků silvestrovských večírků.

V restauracích jen čtyři lidé u stolu

Lidé, kteří se rozhodnou oslavit příchod roku v 2022 v restauraci, musí počítat s tím, že u jednoho stolu mohou sedět nejvýše čtyři hosté místo dosavadních šesti. Omezení se netýká lidí, kteří sdílejí společnou domácnost. Pro silvestrovské a novoroční večírky platí, že se jich může zúčastnit maximálně 50 lidí. Vstup do restaurací, klubů či barů mají stále povolen jen lidé s dokončeným očkováním nebo ti, kteří v posledním půl roce prodělali covid-19.

Loni na silvestra byla protiepidemická opatření výrazně přísnější než letos. Česko tehdy bylo v nejvyšším stupni epidemického rizika. To mimo jiné znamenalo zákaz vycházení od deváté večerní do páté ranní, uzavření restaurací či hotelů a omezení počtu účastníků hromadných akcí na dva lidi.

Do Prahy přijede oslavit příchod nového roku až šedesát tisíc lidí. Připraveni jsou záchranáři i policisté

Do hlavního města by na silvestra mohlo podle městské firmy Prague City Tourism (PCT) dorazit na 60 tisíc návštěvníků, což je výrazně méně než v době před pandemií covidu-19. Sdělila to mluvčí PCT Klára Malá. Přestože lidí bude v ulicích zřejmě...

Zákaz pyrotechniky

Loňské omezení oslav se projevilo mimo jiné nižším počtem požárů. Celkem na silvestra 2020 a na Nový rok 2021 vyjížděli hasiči v Česku ke 185 požárům. Byl to zhruba poloviční počet než o rok dříve. Hasiči ale varují, že údaje z předchozích let ukazují na neustálý nárůst požárů souvisejících s používáním pyrotechniky.

V Praze je od loňska používání zábavní pyrotechniky zakázané na vybraných místech. Patří mezi ně památková rezervace, přírodní parky a chráněná území, okolí vodních toků a ostrovy, přehrady a hráze. Zákaz platí i v okolí trojské zoo a domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních zařízení. Přehled míst je na webu magistrátu. V celém městě platí zákaz vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Do hlavního města by na silvestra mohlo podle městské firmy Prague City Tourism (PCT) dorazit 60.000 návštěvníků, což je výrazně méně než v době před pandemií. Přestože lidí bude v ulicích zřejmě méně, připraveni jsou i záchranáři, kteří postaví velký stan na Václavském náměstí. Na bezpečnost a dodržování veřejného pořádku i protiepidemických opatření budou v Praze dohlížet stovky policistů, informovala na webu policejní mluvčí Violeta Siřišťová. Kontrolovat pořádek budou ve zvýšené míře i strážníci.

Silvestr se blíží. Stovky policistů budou v ulicích Prahy kontrolovat dodržování bezpečnosti a vládních nařízení

Během silvestrovských oslav budou v ulicích Prahy dohlížet na bezpečnost stovky policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké služby, antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky. Ti budou kromě bezpečnosti dohlížet...

Novoroční oslavy bez ohňostroje

Oproti minulým letům, se přivítání nového roku 1. ledna 2022 v Praze obejde bez ohňostroje pořádaného městem nebo promítání na budovy, tzv. videomappingu. Kvůli pandemii covidu-19 se magistrát rozhodl, že akci pořádat nebude. Vítání nového roku se nekonalo ani před rokem.

Novoroční ohňostroj letos zrušila či omezila i další města. Například v Turnově na Semilsku se bude muset obejít bez stánkového prodeje a kulturního programu. Bez ohňostroje budou v Litomyšli či České Třebové. Naopak obyvatelé Ústí nad Labem v sobotu o novoroční ohnivou podívanou ochuzeni nebudou.

Přelom roku bude v Česku provázet mimořádně teplé počasí. Na silvestra teploty v Čechách vystoupají až na 14 stupňů Celsia, dnešek se tak zřejmě stane nejteplejším dnem letošního prosince. V sobotu 1. ledna se teploměr vyšplhá ke 12 stupňům. Na Moravě a na severovýchodě Čech ale bude v nadcházejících dnech chladněji, vyplývá z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky zábava, koronavirus, silvestr, Praha, Česko, restaurace, nový rok, COVID-19, Český hydrometeorologický ústav, Pražská informační služba

Silvestrovské oslavy letos omezí covidová situace. Podívejte se, co je nutné dodržovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.