Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Průměrný Čech přibere za svátky dvě až pět kilo. Nejčastější předsevzetí je proto zhubnout

Během svátků průměrný Čech přibere dvě až pět kilo. Vyplývá to z průzkumu firmy Naturhouse. Nejčastějším novoročním předsevzetím je tedy zhubnout. Za cíl ho má každoročně 42 procent Čechů. Každému třetímu ale jeho odhodlání vydrží jen pár týdnů.

Podle průzkumu přibere průměrný Čech přes vánoční svátky dva až pět kilogramů. „Není složité vrátit se rychle zpátky do formy. Přesto spoustu lidem trvá i několik měsíců dostat se na svou původní váhu,“ potvrzuje Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Drtivá většina respondentů, zhruba 80 procent, se přiznala, že během svátků jí podstatně více než normálně a každý třetí kvůli tomu dokonce někdy o Vánocích trpí zdravotními potížemi, šest procent každoročně.

Podle dat, která uvádí Český statistický úřad, má 47 procent mužů a třetina žen mírnou nadváhu, obézní je každý pátý muž a 18 procent žen. Možná i proto si lidé nejčastěji dávají předsevzetí zhubnout a zdravě se stravovat. V lednu se tak pravidelně plní posilovny a fitness centra. Návštěvnost se po svátcích zvyšuje až o 200 procent. Počáteční nadšení však málokomu vydrží. V únoru předsevzetí drží jen polovina lidí, v březnu zhruba třetina. 15 procent lidí své novoroční předsevzetí nedodrží nikdy. Asi 30 procent je dodrží většinou a pět procent vždy.

Novoroční předsevzetí často nevycházejí proto, že si člověk dává nereálné cíle, například zhubnu deset kilo za měsíc. Když si tentokrát zvolíte cíl, který je opravdu v mezích možností a budete mít silnou motivaci, mnohonásobně zvýšíte šanci na jeho dosažení,“ říká Burešová. Zdravé hubnutí je asi půl kilogramu týdně a je kombinací vyvážené stravy a pravidelného pohybu.

Lektorka Olga Medlíková doporučuje nedávat si předsevzetí do nového roku, ale spíše v jiných obdobích. „Většina novoročních předsevzetí má velké oči, a jejich trvanlivost se proto počítá většinou na dny. A pokud to už uděláte, ať je předsevzetí konkrétní, pro vás reálné a ideálně krokované, to znamená rozložené do postupně se naplňujících cílů,“ doporučuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vánoce, svátky, přibírání, předsevzetí, kilogramy, jídlo, fitness centrum, hubnutí, výzkum, respondent, svátek, Český statistický úřad, Olga Medlíková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Průměrný Čech přibere za svátky dvě až pět kilo. Nejčastější předsevzetí je proto zhubnout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.